Малките в ЕС искат корекции в Европейската конституция

Няколко малки страни от Европейския съюз и бъдещи членки настояха днес да бъде преразгледан проектът за бъдещата Европейска конституция, изготвен през юни от Конвента. Това се казва в изявление, разпространено след срещата на представители на 15 държави в Прага, цитирано от АФП.

Представителите на 15-те, събрали се в Прага, подчертават, че някои текстове от проекта трябва да бъдат преразгледани на Междуправителствената конференция в Рим, която трябва да изработи окончателния проект за Европейска конституция. Те настояват отново да бъдат обсъдени текстовете за структурата на институциите на ЕС и за процедурите за вземане на решения.

В изявлението се подчертава, че днешната среща е неофициална и е имала за цел размяна на мнения. Подчертава се също, че проектът за Европейска конституция, изготвен от Конвента за бъдещето на Европа, е добра основа за дебатите на Междуправителствената конференция.

На срещата в Прага участваха заместник-външни министри на членките на ЕС Австрия, Гърция, Дания, Ирландия, Португалия, Финландия и Швеция и на бъдещите членки Естония, Латвия, Литва, Полша, Словакия, Словения, Унгария и Чехия.

Някои държави от ЕС имат списъци с желания за значителни промени в проекта за европейска конституция, макар повечето участници в преговорите за историческия текст да са съгласни, че 16-те месеца на усърдна работа по изготвянето му не бива да бъдат обезсмисляни, се казва в коментар на Ройтерс, цитиран от БТА.

Кореспондент на агенцията прогнозира, че по-голямата част от проекта вероятно ще оцелее във вида, в който бе приет от Конвента през юли.

Сегашният председател на ЕС Италия ще излезе с няколко предложения на срещата на външните министри на ЕС в петък. Най-важният въпрос, който ще обсъдят външните министри, ще бъде за обхвата на бъдещите преговори. Не бихме искали работата на Конвента да бъде объркана, заяви френският премиер Жан-Пиер Рафарен миналата седмица пред репортери в Брюксел. Ние искаме поправки, а не преработки, допълни той.

Ако списъците с желания не съвпаднат и ако наистина искате да се захванете с тези въпроси, това може да обърка всичко. Рискувате да се стигне до безкрайни преговори, казва Бен Гръм, изследовател в Центъра за проучвания на европейската политика в Брюксел.

Италия планира да раздели работата, като техническите въпроси бъдат обсъждани от правни експерти, а най-острите теми - от външните министри и правителствените ръководители.

Ендрю Дъф, британски евродепутат и представител на Европейските либерали в Конвента, писа неотдавна, че Франция, Германия, Италия и страните от Бенелюкс биха могли да приемат без особени проблеми проекторезолюцията. Но Великобритания, Испания и Финландия смятат, че би трябвало да има възможност за повторни преговори.

Полша, една от десетте страни, които ще се присъединят към ЕС догодина, ще настоява заедно с Испания за увеличаване на предложения брой на гласовете, които те имат във влиятелния Съвет на министрите, където се срещат правителствата на ЕС. В момента Испания се радва само на два гласа по-малко от Германия, макар населението ѝ да е наполовина.

Малки държави като Австрия, Финландия, Португалия и Швеция също ще се опитат да отстояват сегашните си позиции на конференцията.

Те и някои бъдещи членки, които се противопоставят на идеята за постоянен председател на Европейския съвет, предупреждаваха да не се прибързва. Но техните възражения са по-скоро по принцип, отколкото по същество, и те ще си направят лоша услуга в дългосрочен план, ако се опитат да блокират конституционния пакет, казва Дъф, цитиран от агенцията.

Миналата седмица Финландия заяви, че може да приеме един председател на Съвета, ако бъдат предоставени равни права на държавите членки при взимането на решения.

Председателят на Европейската комисия Романо Проди обяви, че всяка от 25-те държави членки на разширения ЕС трябва да има собствен комисар с право на глас, и че новата роля на председателя на Европейския съвет трябва да бъде уточнена, за да се избегне дублирането с функциите на предложения европейски външен министър.

Проди иска да бъде разширен броят на областите, в които се вземат решения с мнозинство, вместо с единодушие. На междуправителствената конференция Великобритания ще направи всичко възможно, за да предотврати това.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?