Малкият бизнес ще получи 1 млн. лв. за енергийна ефективност

Малките и средни предприятия, които са сключили договори за обследване на енергийната им ефективност и подадат заявления в Агенцията за енергийна ефективност, ще получат безвъзмездно половината от средствата, които са им нужни за въвеждане на енергоспестяващи мерки, но не повече от 20 хил. лв. Това предвижда решение на Министерски съвет, прието в четвъртък, с което се отпускат 1 млн. лв. от централния бюджет за 2006 г. за целта.

Парите са само въвеждане на енергоспестяващи технологии в дребните фирми.

Целта е повишаване на конкурентоспособността на икономиката ни чрез стимулиране на инвестициите за повишаване на енергийната ефективност.

На обследване за енергийна ефективност подлежи всеки потребител на над 3000 МВтч електроенергия годишно.

Първите предприятия, които са подали заявление в Агенцията по енергийна ефективност (АЕЕ) и са представили сключени договори за обследване на енергийната ефективност със срок на изпълнение най-късно до 30 септември 2007 г. Максималната сума от 20 хил. лв. за енергоспестяващи мерки е изчислена на базата на проучване от АЕЕ за броя на МСП, които подлежат на задължително обследване, посочиха от правителствената информационна служба.

Споделяне

Още от Бизнес