Малко хора гласуват на референдума за съдбата на полигона "Змейово"

Малко хора гласуват на референдума за съдбата на полигона "Змейово"

Едва 14.4% от имащите право на глас са гласували до 17.30 ч. в провеждащия тази неделя местен референдум в община Стара Загора за съдбата на военния полигон край с. Змейово, предаде БНР.

Въпросът е ”Да бъде ли закрит Централен артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?” 

Общият брой на жителите на общината с право на глас е 149 434. За да бъде признат референдумът, в него трябва да се включат 68 515 избиратели – толкова, колкото са гласували на последните местни избори. Освен това половината от тях трябва да са отговорили положително.

От Общинската избирателна комисия съобщиха, че денят преминава спокойно и до сега няма никакви жалби и сигнали.

До допитването се стигна след единодушно решение на всички партии в Общинския съвет заради опасенията, че дейността на полигона замърсява въздуха в града, независимо, че министерствата на отбраната и екологията отричат това. Според Гражданската инициатива "За чист въздух" в Стара Загора, до местния референдум се стигна след 12-годишно бездействие на отговорните институции, които по закон бяха длъжни да идентифицират източниците на обгазяванията и да решат проблема. Според държавните институции, качеството на атмосферния въздух в района на полигона се следи без прекъсване от 2008 г., когато са инсталирани две автоматични станции за контрол и няма връзка между функционирането на полигона и обгазяванията на Стара Загора.

Средствата за допитването са осигурени от резерва на общинския бюджет за местни дейности.

Миналата седмица на съвместна пресконференция министрите на отбрана и околната среда Тодор Тагарев и Юлиян Попов заявиха, че полигонът "Змейово" не е източник на вредни вещества, които да влошават качеството на атмосферния въздух в района до нива над допустимите норми.


Това е заключението от измерванията на стационарните автоматични станции, които са част от Националната автоматизирана система за контрол на качеството на атмосферния въздух и предават данни в реално време.

Военният министър Тодор Тагарев посочи, че полигонът е необходим на армията и отбранителната индустрия, а Юлиян Попов допълни, че "България е в тежко екологично замърсяване, но не от източниците, за които предполагаме и се безпокоим". Той посочи за основни замърсители отоплението на твърдо гориво, въглищните централи и други индустриални инсталации, транспорта и други.

Министерството на отбраната предварително обяви, че няма да се съобрази с резултатите от местния референдум на 26 май. Съгласно конституцията и закона за отбраната въпросите за отбраната и сигурността са от компетентността единствено на централните органи на законодателната и изпълнителната власт и не могат да бъдат решавани чрез местни референдуми.

От военното министерство твърдят, че на полигона не се извършва унищожаване на боеприпаси и той не е причина за замърсяването на въздуха, като за това са предоставени и документи.

Министерството на отбраната осигури денонощно видеонаблюдение на полигона и дава редовен отчет за дейностите, които предстои да бъдат извършени там. Представят се и данни от автоматичната измервателна станция за контрол и качество на атмосферния въздух.

Споделяне

Още по темата

Още от България