Маргарита Попова:

Малко ме притеснява този ВСС да избере новия главен прокурор

Малко ме притеснява този ВСС да избере новия главен прокурор

"Аз бих казала, че малко ме притеснява този Висш съдебен съвет да избере новия главен прокурор", заяви вицепрезидентът Маргарита Попова в събота в предаването "Животът и други неща" по БНТ.

В проектозакона за съдебната власт, подготвен от правосъдното министерство, не е имало предложение да се изтегля избора на главен прокурор за по-рано. Попова заяви, че очаква да чуе мотиви за това предложение, дошло от депутатите на ГЕРБ. По думите ѝ би трябвало да има много сериозни мотиви, каквито обаче до момента не са представени.

”Теоретично погледнато може да донесе и позитиви, когато се избере човек за позицията главен прокурор по-рано. Когато се избере една такава висока длъжност по-рано и се знае кой е следващият човек, може в рамките на няколко месеца да стане по-добре приемането, предаването, приемствеността. Хората да знаят, да свикнат с новото лице, то да бъде представено.  Но затова казвам, че искам да знам с каква мотивация е направено това предложение”, каза Попова.

В петък парламентарната комисия по правни въпроси реши членовете на Висшия съдебен съвет да бъдат наградени с повишаване в длъжност и да получат възможност да изберат следващия главен прокурор.

Промените гласят, че всички членове на настоящия ВСС, които са магистрати, ще се върнат на една позиция по-високо в системата след изтичането на мандата им на 3 октомври  Дотогава те ще имат 45 дни да постигнат консенсус и да поемат отговорността по избора на следващия ръководител на държавното обвинение.

И двете предложения за ключовите промени в Закона за съдебната власт дойдоха от Красимир Ципов (ГЕРБ). Правната комисия прие поправките при почти пълно отсъствие на депутатите от опозицията.

Проектът за промени в Закона за съдебната власт, който Народното събрание прие на първо четене и сега обсъжда на второ, предвиждаше кариерният бонус да важи само за членовете на следващия състав на съдебния съвет.

Този състав на Висшия съдебен съвет бе остро критикуван от Брюксел за порочната си кадрова практика.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?