Малко вероятно е през юли МОК да остави Славков

Възможно е през юли Международният олимпийски комитет (МОК) да не се вслуша в препоръката на Изплъкома и Иван Славков да не бъде изключен, но това е малко вероятно. Така спортният кореспондент на ББС Хари Питър коментира в интервю за българската редакция на ББС възможното развитие на събитията.

Той определи решението на Изпълнителния комитет от петък като доста сериозен случай, защото се възражда скандалът около Солт Лейк, за който МОК смятаха, че са сложили край, след като 10 членове на МОК или подадоха оставка или бяха изхвърлени. "Налице, разбира се, е и скандалът с председателя на Олимпийския комитет на Азия, показан в програмата "Панорама" на ББС. Така, че случаят ще поддържа напрежението. Всичко ще се повтори през юли следващата година, когато се очаква гласуване по случая Славков, както и на града-домакин за 2012-та година", заяви Петър.

През юли 120 члена на МОК ще участват в гласуването за Славков. Ако реши, Славков може да обясни лично пред колегите си каква е неговата версия за нещата.

"Вероятно ще повтори вече казаното от него, че е знаел, че всичко е постановка и, че се е опитвал да разобличи корупцията. Но всичко това може да се окаже доста трудно, защото все още се помни случая, в който той беше обвинен във финансови злоупотреби през 1996-та година. Тогава той беше оправдан от Комисията по етика и все пак мисля, че ще му е доста трудно", смята Хари Питър.

Новината за решението на Изпълнителния комитет беше очаквана, според Питър. "Но сега мнозина се притесняват, че в Сингапур случаят ще засенчи надпреварата за град-домакин на Олимпийските игри през 2012-та година. От друга страна някои от таблоидите сигурно ще подхванат скандала и ще завъртят цялата тази история отново, представяйки функционирането на МОК като корупционен механизъм. А МОК се надяваше, че всичко това е история след скандала около Солт Лейк", заяви Питър.

Споделяне

Още от България