Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Малкото Войняговци с канализация за сметка на елитни райони край София

Загубите на вода намалели под 50%, но общината и КЕВР оспорват данните

4 коментара
Малкото Войняговци с канализация за сметка на елитни райони край София

Концесионерът "Софийска вода" е заложил изграждането на канализация на село Войняговци с 612 души население за 2 млн. лв. В същото време няма планове да бъде направена такава в редица села с над 2000 жители като Бистрица, Владая, Волуяк, Герман, Казичене, Лозен, Панчарево, Световрачене и Чепинци. Това става ясно от одобрения бизнес план на дружеството от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Софийска вода" планира да инвестира 57.4 млн. лв. през тази година във ВиК мрежата на столицата. Първоначално са били заложени с 19.2 млн. лв. по-малко. КЕВР обаче върна бизнес плана на концесионера, заради неизпълнение на заложената инвестиционна програма за периода 2014 – 2015 г. и поиска сумата да бъде включена в плана за 2016 г.

Междувременно "Софийска вода" съобщи, че е понижила загубите на вода от 60.4% на 49.8% за периода от 2010 до 2015 г.

Съмнения в обективността на тези данни обаче имат Столичната община и КЕВР. Регулаторът не ги приема, защото липсва отговор от концесионера на няколко въпроса, сред които за причините за драстичното намаление на фактурираните количества вода. На тяхна база "Софийска вода" отчита спад на загубите.

Съмнения в достоверността на отчитаните фактурирани количества са изразени и от Столична община, която настоява КЕВР за съвместна регулаторна проверка. От публикуваните документи не става ясно дали такава е направена.

От КЕВР обаче посочват, че фактурирането на отчетените количества вода "са изцяло вътрешни за дружеството и в тези процеси са възможни грешки и/или умишлено манипулиране на данните". Повод за това дават и твърденията на "Софийска вода" за спад на населението, ползващо вода, с над 6%, докато в същото време данните на НСИ отчитат ръст от над 5%.

Заради инвестиционната програма "Софийска вода" иска поскъпване с 20% на цената на водата, но по този въпрос все още няма решение на КЕВР. Цената на водата в столицата не е променяна от 1 юли 2012 г.

Дружеството обаче е с една от на-големите норми на възвращаемост – 17%, съгласно подписания по времето на Стефан Софиянски концесионен договор. За сравнение нормата на възвращаемост на големите държавни и общински ВиК оператори у нас е малко над 5%, според КЕВР.

За пет години спестени три язовира "Бели Искър"

Спестени са над 50 милиона кубически метра вода или повече от три пъти обема на язовир "Бели Искър", съобщи "Софийска вода" по повод Световния ден на водата - 22 март.

Намаляването на загубите на вода е постигнато чрез внедряването на нови технологии и целенасочени усилия за ограничаване на честотата и гъстотата на авариите, ефективно управление на налягането в мрежата, подобряване на хидравликата в системата и други, се казва в съобщението.

Значителното по-малкото течове се дължат и на "мащабната инвестиционна програма" на "Софийска вода", в което мажоритарен акционер е френската група "Веолия" (77.11%). Останалите акции са на Столичната община.

"Софийска вода" е инвестирала над 207 млн. лева за подмяна и рехабилитация на ВиК мрежата през периода 2011 – 2015 г. За петгодишния период са подменени и ремонтирани общо 326 км водопроводи и 45 км канали, отчитат от дружеството.

"Инвестиционната ни програма за рехабилитация на ВиК мрежата в София е изключително мащабна през последните пет години. Но освен в инфраструктурата, която е публична общинска собственост, ние инвестираме и в различни успешни проекти, които допринасят за запазването на екологичния баланс и постигането на устойчиво развитие на столицата", казва новият изпълнителен директор Арно Валто. Той замени в началото на годината Бруно Рош, който подаде оставка след разследване за корупция срещу него в Румъния.

Новият директор посочва като мащабни и успешни проекти достигането на пълна енергийна независимост на пречиствателната станция за отпадни води "Кубратово", която вече сама осигурява енергията, необходима за производствените ѝ нужди.

Действащата система "СКАДА" (SCADA) автоматично управлява налягането и водоподаването и може в реално време да се проследява за течове и аварии. Контролна зала, която действа 24 часа в денонощието, дава възможност за по-бързи и навременни реакции на теренните екипи.

Населението на София намаляло с 85 402

Населението, ползващо водоснабдителни услуги в София, е намаляло с 85 402 души (6.11%) в периода 2009 – 2014 г. Това твърди концесионерът "Софийска вода" в опит да докаже намалението на фактурираната вода със 7.1 млн. куб. м (8.31%) в бизнес плана си пред Комисията за енергийно и водно регулиране.

Регулаторът обаче отчита, че според данните на НСИ населението в региона се е увеличило с 66 759 човека (5.34%), а средно-месечният доход на лице от домакинство е нараснал със 163 лв (39.76%). Това "не предполага намаление на потреблението, а точно обратното", пише КЕВР.

Другите съмнителни данни са за броя направени ремонти, които не съответстват на много по-малкия брой аварии по канализационната мрежа, посочват от КЕВР.

Съмнения за достоверността на отчитаните фактурирани количества са изразени и от Столична община в писмо от декември 2015 г. до регулатора.

Инвестиционна програма от 57.4 млн. лв.

"Софийска вода" ще инвестира 57.4 млн. лв. през тази година във ВиК мрежата на столицата. Дружеството ще разчита изцяло на собствени средства. То прогнозира положителен финансов резултат от 60.5 млн. лв. през 2016 г. Той ще е достатъчен да покрие инвестиционната програма от собствени средства, но не може да покрие в пълен размер вноските по кредита от ЕБВР. Това налага увеличаване на дела на заемните средства за финансиране на инвестиционната програма, е посочено в решението на КЕВР.

Повече от половината от средствата (36.8 млн. лв.) ще бъдат инвестирани в реконструкция на съществуващи и изграждане на нови водопроводни мрежи. По-големите проекти са присъединяването на Владая към водопроводна мрежа на столицата (2.6 млн. лв.), изграждане на нов резервоар в село Мърчаево (550 хил.лв.) и на нови сградни отклонения (550 хил.лв.).

Заложено е още ремонт на резервоар "Под Симеоново" (2 млн. лв.), на водни камери на резервоар "Лозенец" (488 хил.лв.), рехабилитация на филтърни клетки в пречиствателната станция за питейни води "Бистрица" (430 хил.лв.).

За отвеждане на отпадъчните води планираните инвестиции са 14.8 млн. лв. Повече от половината от тях (54.3%) са насочени към ремонт на канализационни мрежи и съоръжения. За изграждане на нови обекти ще отидат 41% от парите. Сред тях е изграждане на канализация в село Войняговци (2 млн. лв.) и канализация по ул. "Филип Кутев" от ул. "Атанас Дуков" до бул. "Черни връх" (2 млн. лв.) - това е участъкът, където се строи продължението на втория лъч на метрото до кв."Хладилника".

От КЕВР обръщат внимание, че населението на Войняговци е 612 души и е извън обхвата на евродирективата. В същото време има поне десетина села, които попадат в обхвата на директивата. Съгласно нея те трябва да имат канал до края на 2016 г., но това не е предвидено.

Риск за отклонения в качеството на водата

Питейната вода достига до 1.4 милиона жители на столицата и е с много високо качество, показват лабораторните изследвания на "Софийска вода". Данните сочат, че показателите на водата надхвърлят дългосрочните нива за качество на питейната вода, съгласно нормативната уредба и са в пълно съответствие с европейските стандарти.

Годишно концесионерът прави 1689 проби на водата, сочат данните от одобрения бизнес план.

От него става ясно, че риск от поява на отклонения към момента има за част от район Панчарево и селата Кокаляне, Клисура и Балша.

Дружеството очаква след изпълнение на проекта за присъединяване на село Владая

към централната водоснабдителна система и новия резервоар за село Мърчаево, да се намалят рисковете от отклонения на показателите на питейната вода в тези населени места.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Територия на Мики Маус
  #4

  ИЗГОНИ КОНЦЕСИОНЕРА!Знаете ли, че кубик вода им струва под 3 стотинки! А ни го продават по 1,76лв-7пъти увеличение, и НИКАКВО намаляване на загубите! Наглостта им е безмерна! При сключване на концесията Софиянски обещаваше, че кубик вода няма да струва повече от 1 лв.А миналата година франсето директор си поиска:"кубик вода-колкото кг свинско-или 8-9лв"Заплатите на чужденците са50 000 лв НА СЕДМИЦА!Корумпиран румънец бе изгонен от концесията на Букурещ, и пратен... да, познахте, да оглави водата в София!Африкански модел-няма язовир,ни тръби-чужденец ги стори срещу правото да са негови 25 г!Така ли е тук?

 2. Коментарът е изтрит в 11:16 на 22 март 2016 от автора.
  #3
 3. pstoychev
  #2

  За да се провери нмаляването на загубит на вода следва подаването да не е под шапката на Софийска вода. Сега дружеството управлява пречиствателната станция в Бистица, и колко минават през нея и колко покрай нея без пречистване, само фирмата си знае. Тогава и колкото да фактурира пак ще постигне исканите проценти. Това което не мога да разбера е защо след като подмяната на тръбите би довела до намаляване на разходите, да следва че трябва да увеличава цената. Изглежда ли логично някой производител да каже - сега ще започнем реконструкция в резултат на което производствената цена ще намалее и затова сега старата продукция ще я продаваме по-скъпо, за да можем да направим новите инвестиции.

 4. strobo
  #1

  Понеже имат практиката да "мерят" потребеното с общ водомер на блок или на вход в блок, нищо чудно че им се губят бройки софиянци на "Софийска вода"!!!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.