Малоброен протест пред СУ подгря Луковмарш

САЩ предупредиха гражданите си да внимават с демонстрантите

Малоброен протест пред СУ подгря Луковмарш

Десетина симпатизанти на Българския национален съюз, който организира всяка година шествието в памет на ген. Христо Луков, познато като Луковмарш, се събраха пред СУ "Св. Климент Охридски" в четвъртък в защита на проявата.

Въпросното събитие всяка година събира в София различни неонацистки организации от Европа и провокира сериозно недоволство сред обществото, както и призиви за забраната на проявата.

Луковмарш се провежда в София от 2004 г. насам, като негов основен организатор е Българският национален съюз, тачещ лидера на Съюза на Българските национални легиони ген. Луков като свой патрон.

Въпреки дългогодишните призиви за забрана на шествието, преминаващо всеки път като масова проява на неонацисти, българските власти демонстрираха воля в тази посока едва тази година. Случайно или не, това стана точно по време на провеждащото се в София българско председателство на Съвета на Европейския съюз.

Последните дни БСП и ГЕРБ излязоха с декларации срещу шествието, срещу него се обяви и столичният кмет Йорданка Фандъкова, макар и с признанието, че няма как да попречи на провеждането му.

"Години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш. Такова събитие няма място в нашия град", заяви тя при откриването на конференцията "София казва НЕ на словото на омразата и екстремизма", добавяйки, че причината за провеждането му е, че съдът не зачита забраната.

"Нека го кажа ясно: всички опити да се възхваляват тъмните страници от историята, да се величаят исторически фигури, разпространявали омраза и нетолерантност, са неприемливи. Търсейки начин да извлечем положителните уроци от историята, е важно да не позволим грешните уроци да бъдат утвърдени като пример, като е особено важно за нашите деца, докато растат, да научат за положителните примери", заяви от своя страна американският посланик Ерик Рубин.

Малко след участието му във форума от Държавният департамент на САЩ разпространиха предупреждение към съгражданите си да внимават, ако попаднат около демонстранти в София. Според него протестът на организаторите на Луковмарш е планиран, така че да съвпадне именно с правозащитната конференция, провеждаща се в Софийския университет.

Основните съвети към американските граждани са да избягват района на демонстрацията, да бъдат предпазливи, ако случайно се окажат в близост до големи групи от протестиращи, да следят местните медии и да не привличат внимание.

До ескалация на напрежение обаче изобщо не се стигна, тъй като в района бяха разположени многобройни полицейски части, многократно превъзхождащи по брой протестиращите в защита на Луковмарш. Самите демонстранти също не демонстрираха никакво агресивно поведение, а само раздаваха листовки за шествието, което ще се проведе в събота.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?