Малоброен протест в София издигна портрет на Чавес, в Шумен блокираха кръстовище

Няколко десетки граждани, предимно симпатизанти и членове на Народно социално движение излязоха и тази неделя на протест пред сградата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Докато едни носеха българския трибагреник, в ръцете на други можеше да се види портрет на Уго Чавес с надпис под него "Той ни показа пътя", съобщи в неделя агенция БГНЕС.

"В продължение на 23 години олигархията съсипа България и българския народ. Служебното правителство нищо не може да направи срещу олигархията, защото самото правителство е част от олигархията, то е назначено от олигархията. Те са само пионки и не бива българският народ да се заблуждава, че това са политици, с политика трябва да се занимават сериозни хора. Българският народ трябва да намери убедени български националисти и патриоти, които да го изведат от кризата”, заяви пред събралите се адвокат Стефан Сталев.

Исканията на протестиращите бяха пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", одържавяване на ЕРП-тата, прекратяване на делата, заведени от банките, топлофикационните дружества, електроснабдителните и водоснабдителните дружествата срещу техните потребители и клиенти, прекратяване на концесиите в златодобива, както и да не се приватизират БДЖ и ВМЗ - Сопот, обясни Даниела Симеонова от Народно социално движение.

С автомобили, управлявани по кръговото кръстовище, което се намира на пътя Варна-Русе и разклона за шуменския квартал "Макак", протестиращи шуменци пък затрудниха трафика по главния път за няколко минути. Шофьорите на седем-осем леки коли направиха няколко последователни обиколки на кръстовището. През това време движещите се по главния път трябваше да изчакат, за да се включат в движението.

Преди това десетки граждани се събраха по традиция пред сградата на Драматично-кукления театър "Васил Друмев", за да участват в поредния протест в Шумен, който премина под наслов "За живот - за малък и среден бизнес".

С традиционните транспаранти, насочени срещу монополите в България, и с възгласи "Мафия" шествието премина покрай общината, съдебната палата и спря пред сградата на местното дружество ВиК, където недоволните граждани поискаха оставката на управителя на дружеството заради лошото качество и високата цена на водата в Шумен и големите загуби, които се налагало те да плащат.

От сградата на ВиК-Шумен протестиращите се отправиха към местното представителство на "ЕНЕРГО-ПРО", където заявиха, че цената на тока за гражданите е намалена минимално, а цената на електроенергията за малкия и за средния бизнес се е увеличила.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?