Малолетните майки у нас са 1300

Ивайло Калфин, сн. БГНЕС

Хиляда и триста са момичетата, които са станали майки на възраст под 15 години, а малко над 3000 са майките на възраст между 16 и 18 години у нас. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин пред бТВ в неделя.

"Мисля, че няма човек в страната, който да мисли, че за едно дете на 13-14 г. е по-добре да забременее и да ражда дете, отколкото да се учи в училището”, заяви министърът. Момичетата, които обаче са станали майки на такава невръстна възраст, обаче ще получат това, от което имат нужда, увери той

"Непълнолетна майка ще си получи средствата за детето, които ще бъдат в натура. Това и в момента е възможно по преценка на социалния работник. Това, което предлагаме, е майката на тази невръстна майка, която сигурно е също млада баба, да не взима детски само за това, че има дете под 18 години. Очевидно ролята на родителя не е да насърчава детето си да ражда на 13 или 14 години. Тези средства няма да се загубят, ако невръстната майка ходи на училище. За завършена учебна година предложението е да получи средства, подобни на детските, които ще са като стипендия, за това че е завършила учебната година. Ако действително е родила дете по-рано и след това посещава училище, по никакъв начин това няма да се отрази финансово на семейството”, обясни Калфин.

Споделяне

Още от България