Малстрьом призова САЩ да вдигнат визовия режим за всички страни от ЕС

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом призова американската администрация да премахне визовите ограничения за България и останалите страни от Европейския съюз, за чиито граждани все още действа визов режим, съобщи БНР.

В изявление по повод отмяната на американските визи за Гърция Малмстрьом приветства това решение и го определя като стъпка напред в диалога, който водят Европейският съюз и САЩ за равни условия за пътуване на гражданите от двете страни на Атлантика.

"Призовавам американските власти колкото се може по-скоро да включат в програмата си за безвизови пътувания и България, Кипър, Полша и Румъния, чиито граждани все още нямат право на бизвизови пътувания до Съединените щати”, допълни еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом.

За да влезе в програмата за безвизово пътуване Българияу трябва да въведе биометричните лични документи и процентът на отказаните визи да е под 3%. В момента този процент по отношение на български граждани е над 10 на сто, а издаването на новите документи с биометрични данни започва в края на месеца.

В началото на февруари посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик обяви обаче, че българите, които пътуват за САЩ, вече ще получават десетгодишни визи.

Споделяне

Още от Европа