Малстрьом: Русия не може да променя споразумението между ЕС и Украйна

Не трябва да се позволява на Русия да променя споразумението за свободна търговия между ЕС и Украйна. Tова заяви Сесилия Малстрьом, която е кандидат за еврокомисар за
търговията, цитирана от Ройтерс.

"Аз няма, ако бъда одобрена, и ЕК няма да позволи на Русия да променя споразумението", заяви шведката при изслушването си пред Европейския парламент.

По думите ѝ Русия е изразила много притеснения по повод споразумението, като според нея повечето са икономически.

Малстрьом се надява отлагането с 15 месеца на прилагането на споразумението за асоцииране с Украйна да осигури време за преодоляване на различията.

Тя припомни, че на министерската среща Русия-ЕС-Украйна на 12 септември в Брюксел бе постигнато споразумение да се отложи действието на споразумението до 31 декември 2015 година, като европейският пазар остава отворен за украински стоки, но се запазват украинските мита върху европейските стоки, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това решение бе прието по молба на украинската страна, уточни Малстрьом.

Като цяло през тричасовото изслушване на кандидатката за еврокомисар за търговията в Европейския парламент на украинската тема бяха отделени около 9 минути. Основната част от дискусията бе посветена на преговорите за споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ, като бе отразено безпокойството на евродепутатите от загубата на 1.3 милиона европейски работни места, обсъден бе рискът от понижавана на санитарните стандарти
за европейската селскостопанска продукция, както и въпросът за спазването на авторските права.

Сред останалите теми от дискусията бяха споразумението за свободна търговия с Канада, развитието на търговските отношения с Китай и други азиатски страни, както и с Израел.

Като цяло депутатите водеха диалога с Малстрьом със забележителна симпатия. Експертите в Брюксел и по-рано заявяваха, че назначаването на представителката на Швеция, която
в сегашната комисия е еврокомисар по вътрешните работи, на поста еврокомисар по търговията в новата комисия практически не подлежи на съмнение, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят