Малта е готова да приеме кораба с мигранти, който Италия отказа да пусне

Малта е готова да приеме кораба с мигранти, който Италия отказа да пусне
Малта изглежда готова да позволи на спасителния кораб "Лайфлайн" с над 230 мигранти на борда, блокиран в международни води в Средиземно море, да влезе в едно от нейните пристанища, след като Италия отказа, съобщи днес говорител на френското правителство, цитиран от Ройтерс.
 
Решението е било договорено вчера от френския президент Еманюел Макрон и малтийския министър-председател Джоузеф Мускат, посочи говорителят Бенжамен Гриво.
 
"Европейско решение може да е влизането на кораба в пристанище в Малта. В момента това е решението, което се оформя", каза Гриво по радио Ер Те Ел, без да даде повече подробности.
 
Той отбеляза, че "Франция ще е готова да изпрати там екип, за да се запознае с индивидуалните молби за убежище".
 
През последните седмици корабът "Лайфлайн" е вторият спасителен плавателен съд, разкрил дълбоките разделения в Европа по темата за разпределянето на бежанците и икономическите мигранти, отбелязва Ройтерс.
 
Лидерите на Европейския съюз в неделя не успяха да излязат с обща позиция по миграцията и ще се опитват отново да го постигнат на срещата на високо равнище в края на тази седмица.
 
По-рано този месец "Акуариус", кораб с повече от 600 мигранти, беше блокиран по подобен начин, преди да бъде приет от Испания.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят