Малта настоява за нови европейски правила за имиграцията

Премиерът на Малта Джоузеф Мускат поиска нови европейски правила за борба с незаконната имиграция, предаде агенция Франс прес. Мускат описа ситуацията на малкия средиземноморски остров след пристигането на стотици имигранти като "непоносима".

"Оставени сме сами на себе си. Нуждаем се от последователна политика на ЕС. Празните разговори за солидарност не са достатъчни", заяви Мускат в Рим, преди да се срещне и да разговаря по темата с италианския премиер Енрико Лета.

Според действащите в ЕС правила, докато очакват молбата им да бъде одобрена или отхвърлена, кандидатите за убежище трябва да останат в страната, където за пръв път са стъпили на територията на ЕС. Освен това е забранено да бъдат репатрирани бежанците, докато не бъде разгледана молбата им за убежище.

От началото на годината в Малта пристигнаха над 1200 имигранти. Броят молби за убежище от страна на Малта като процент от населението е най-големият в ЕС - 21,7 заявления на 1000 души, отбелязва Франс прес.

Премиерът Мускат категорично отхвърли обвиненията към своята политика на борба с имиграцията, заявявайки, че е "антиксенофоб" и привърженик на мултикултурното общество, в което имигрантите да бъдат интегрирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа