Малта предложи финансово решение на спора за миграцията в ЕС

Малта предложи финансово решение на спора за миграцията в ЕС

Правителствата на страните членки на ЕС може да получат по 60 000 евро за всеки кандидат за убежище, който те са приели, прехвърляйки квотата си, или да изберат да заплатят същата сума, ако са приели кандидати за убежище, които са по-малко от отредената им квота. Това предложи Малта в опит да сложи край на спора за миграцията, довел до остро разделение в Европа, предаде Ройтерс.

Малта, в която мигрантите пристигат след прекосяване на Средиземно море, се надява да убеди страните от Източна Европа да спрат да отказват приема на бежанци, търсещи убежище, като това стане в рамките на система, целяща да намали миграционния натиск над южните страни.

Предвид, че антиимиграционните настроения помогнаха на националистите на избори в целия ЕС, а Великобритания реши да напусне съюза, справянето с безпрецедентния поток от хора, бягащи от Близкия изток и Африка, е от жизненоважно значение за бъдещето на Евросъюза.

Предложението на Малта, която е ротационен председател на ЕС, ще бъде обсъдено в сряда от представителите на европейските страни в Брюксел. То предвижда, че в моменти, когато броят на пристигащите мигранти достигне особено високи равнища, разпределянето им в страни от блока ще се задейства "почти автоматично" и всяка държава ще бъде задължена да приеме определен брой, в зависимост от размерите и финансовото си състояние.

Споделяне

Още от Европа