Малта прие 44-ма мигранти, които Италия отказа да допусне на своя територия

Малта прие 44-ма мигранти, които Италия отказа да допусне на своя територия

Малта прие 44-ма мигранти, които Италия отказа да допусне на своя територия, предаде Франс прес, като се позова на изявление от вчера на малтийските въоръжени сили.

Плаващият под флага на Маршаловите острови търговски кораб "Джъст Фиц Трети" спаси в понеделник вечер 44-мата души, изпаднали в тежко положение с плавателния си съд по време на опасното прекосяване на Средиземно море от бреговете на Северна Африка към Европа.

Пътувалият към Тунис търговски кораб промени маршрута си, за да помогне на бедстващите хора в малтийски води южно от малкия италиански остров Лампедуза.

Според Малта спасените мигранти е трябвало да бъдат откарани на най-близкото пристанище, което в случая е било това на Лампедуза, намираща се южно от Сицилия. Италианският вътрешен министър и лидер на крайнодясната партия "Лига" Матео Салвини обаче се противопостави на пристигането на нови мигранти в Италия.

"След отказа на Италия да предостави на кораба достъп до най-близкото убежище и заради влошаващите се метеорологични условия в района", Малта прие да подслони мигрантите, съобщи малтийската армия.

Агенцията на ООН за бежанците и Международната организация по миграцията изразиха вчера недоволство от факта, че "политическото говорене по въпроса с бежанците и мигрантите, особено за тези идващи в Европа с плавателни съдове, става все по-враждебно".

Матео Салвини подкрепя подписаното от предходното италианско правителство споразумение с Триполи, по силата на което либийската брегова охрана поема задължението да спира мигрантите и да ги връща в Либия.

В публикувано вчера свое интервю главата на Римокатолическата църква папа Франциск сравнява тези, които изпращат мигрантите в Либия, с нацистите и фашистите.

"В днешни дни продължаваме да се борим с чувството си за вина за извършеното от комунистите, нацистите и фашистите, но сега? Сега не се ли случва същото? Разбира се, че да! И това се прави с бели кадифени ръкавици!", възмущава се Светият отец.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа