Малта притесни ЕС, "продава" гражданство за 650 хил. евро

Малта притесни ЕС, "продава" гражданство за 650 хил. евро

Правителството на средиземноморската европейска държава Малта наскоро обяви идеята си да започне да търгува с гражданство за чужденци на цена от 650 хиляди евро за паспорт, съобщава CиЕнЕн.

 

Предложенията обаче бяха разкритикувани както в страната, така и на ниво Евросъюз, поради което се наложи малтийското правителство временно да спре да прилага новия закон и да "преразгледа" въведените изисквания.

 

Европейският парламент насрочи дебат по темата за 15 януари догодина.

 

"Схемата с гражданството във вида, в който я прие малтийският парламент преди няколко седмици, изглежда като грубо нарушение на европейските и шенгенските регулации за издаване на гражданството", коментира председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол и допълни, че "дори малтийците да се вразумят и да прекратят схемата, остава важно Европейският парламент да проведе дискусия по проблема".

 

Малтийското правителство обаче продължава да държи на програмата си, която според тях ще привлече заможни "клиенти" и ще подпомогне икономиката на държавата. По думите на малтийския министър на комуникациите Курт Фаругия, няма да се прави "разпродажба" на паспорти. Той увери пред телевизията, че кандидатите ще преминават през щателни проверки.

 

В момента малтийското правителство се съвещава за това как да напасне намеренията си към европейските регулации. Според Фаругия, може да бъдат направени някои промени, "например в размера на таксата от 650 хил. евро".

 

Програмата би дала на собствениците на малтийски паспорт огромна свобода. Ключовият момент в изискванията на Малта за придобиване на гражданство е, че не е нужно лицето да е пребивавало в страната, преди да му бъде издаден паспорт. Малтийското и съответно европейското гражданство се получава веднага, стига кандидатът да е преминал "скрийнинга" на правителството и да е заплатил съответната сума. По този начин, собственикът на новоиздадения паспорт теоретично може вече да живее във всяка от 27-те държави в Европейския съюз.

 

Малта се присъедини към ЕС през 2004 г. Страната е член на шенгенското пространство и има визово споразумение със САЩ. От всички тези "екстри" ще могат да се възползват и чужденците, получили малтийски паспорт по новата програма. На практика, един малтийски гражданин има право да пътува без виза до 163 страни по света.

 

Според премиера на Малта Джозеф Мускат, схемата ще донесе на страната ежегодни приходи в размер на повече от 30 милиона евро, ще спомогне за справянето на страната с дефицита ѝ и може дори да привлече заможни инвеститори на острова.

 

Програмата ще се изпълнява от Henley & Partners, международна юридическа компания, специализирана в услугите, свързани с имиграция и предоставяне на гражданство.

 

След като плановете на малтийците се объркаха обаче, към момента желаещите да получат гражданство могат да регистрират заявления в Henley & Partners, но не и да кандидатстват официално, докато не се изгладят търканията с европейското законодателство.

 

Когато законът влезе в сила, кандидатите ще трябва да преминават финансово-правна оценка. В процеса на проверяване ще се проучват националността и професионалната кариера на чужденеца, като ще се сверяват и данни от ЦРУ, ФБР и британските разследващи служби.

 

На хората с криминално минало, присъди за фалшификация или "проблемно" богатство гражданство няма да се отпуска.

 

В най-добрия случай, от Henley & Partners дават срок от четири до шест месеца за извършване на процедурата.

 

От ръководството на компанията очакват годишно в програмата да се включват по 200-300 души, като те ще заплащат и технически разходи от около 200 хил. евро отгоре върху законово изискваните 650 хил. евро на човек.

 

Тепърва предстои да се изясни дали може да бъде направено нещо по проблемите на програмата.

 

Официалното становище обаче бе, че Европейският съюз няма право да се меси в националната политика по въпроса на отделни държави-членки.

 

Страните от Съюза все още имат пълна свобода да решават как и на кого да предоставят гражданство, каза Тове Ернст от пресцентъра на Европейската комисия.

 

Малтийският опозиционен лидер от националистическата партия Симон Бусутил нарече приемането на новата програма "черен ден за демокрацията".

 

Схемата има и други противници, които отбелязват, че тя обслужва интересите само на много богатите чужденци, които получават бърз достъп до ЕС, докато тези без финансовата възможност остават изключени.

Споделяне

Още от Европа