Малта ще приеме мигрантите от "Акуариус" и веднага ще ги прехвърли в други държави

Малта ще приеме мигрантите от "Акуариус" и веднага ще ги прехвърли в други държави

Малта обяви днес, че ще позволи на 58-те мигранти, спасени в Средиземно море от кораба "Акуариус", да слязат на нейна територия и те "веднага ще бъдат разпределени" в други държави, предаде Франс прес.

"Петдесет и осемте мигранти на борда на "Акуариус" ще бъдат транспортирани с малтийски кораб в международни води и отведени в Малта", написа малтийският премиер Джоузеф Мускат в Туитър.

Съобщението на малтийския кабинет беше предшествано от това на португалското правителство по-рано днес, което заяви, че е постигнало споразумение с Франция и Испания да приеме 10 от 58-те мигранти.

Говорител на малтийското правителство заяви, че мигрантите, които слязат на сушата в Малта, "веднага ще бъдат прехвърлени в четири други европейски държави".

Франция ще приеме 18 от тези мигранти, Германия и Испания - по 15 всяка, а Португалия - 10, съобщи канцеларията на френския премиер Едуар Филип.

Премиерът Мускат написа в Туитър, че "Малта и Франция за пореден път поемат инициативата да разрешат безизходицата с мигрантите", предаде Ройтерс.

"Заедно с френския президент Еманюел Макрон и други лидери искаме да демонстрираме възможния многостранен подход", написа Мускат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа