Малта за първи път не допусна хуманитарен кораб в свои води

Малта за първи път не допусна хуманитарен кораб в свои води

Малта за първи път не допусна в свои води хуманитарен кораб, изпратен да спасява мигранти в Средиземно море, предаде Франс прес.

Корабът "Оушън вайкинг", нает от хуманитарните организации "Ес О Ес Средиземно море" и "Лекари без граници", отплава в неделя вечерта от Марсилия. Малтийските власти първоначално разрешили на кораба да презареди с гориво край острова, без да акостира, но два часа преди уговорения час уведомили снощи плавателния съд, че няма разрешение да влезе в териториалните води на страната, съобщи за Франс прес координатор на хуманитарните операции, който се намира на борда.

Това е първият случай, когато Малта не допуска в свои териториални води хуманитарен кораб. За сметка на това Италия вече отказва достъп на кораби на неправителствени организации, спасяващи мигранти в Средиземно море, отбелязва Франс прес.

Малтийските власти не са посочили каквато и да била официална причина за отказа. Морски агент обаче е уведомил "Оушън вайкинг", че не може да презареди с гориво, тъй като е кораб на НПО.

Според цитирания хуманитарен координатор корабът, който плава под норвежки флаг, разполага с гориво за още 10 до 12 дни, което ще съкрати времето за полезни издирвания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?