Малта затвори небето си за руски самолети заради помощта за Мадуро

"Роснефт" нападна Ройтерс заради информация, че компанията заобикаля санкциите срещу Венецуела

Игор Сечин

Малта затвори своето въздушно пространство за руски самолети, за да попречи на Русия да поддържа правителството на Николас Мадуро във Венецуела, съобщи в Туитър говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортагус.

"Приветстваме правителството но Малта заради отказа му руски самолети да използват въздушното ѝ пространство за доставки за режима във Венецуела. Призоваваме всички страни до последват примера на Малта и да попречат на Кремъл да поддържа диктатора Мадуро", пише тя.

По-рано бе съобщено, че Венецуела заобикаля американските санкции в петролния отрасъл с помвощта на руската корпорация "Роснефт".

В края на март специалният представител на САЩ за Венецуела Алиът Абрамс заяви, че страната му може да наложи санкции на Русия заради подкрепата ѝ за Венецуела.

Като се позова на свои източници, агенция Ройтерс пък съобщи, че властите във Венецуела заобикалят санкциите на САЩ, забраняващи продажба на венецуелски петрол. По данни на агенцията венецуелската държавна петролна компания PDVSA предоставя на "Роснефт" петрол на занижени цени. После руската компания препродава петрола на пълната му цена и по този начин се превръща в посредник между PDVSA и крайните купувачи. Парите били използвани от режима на Мадуро за други търговски операции и влизат в сметки в руски банки, по-специално – в попадналата под американски санкции "Еврофинанс Моснарбанк".

В петък "Роснефт" обвини Ройтерс в "откровена лъжа". Целта на тази публикация била провокация срещу компанията, се казва в съобщение на "Роснефт". Тя предупреждава, че ще се обърне в правоохранителните органи, за да пресече работата на Ройтерс в Русия. Според агенцията става дума за руската Федерална служба за сигурност.

Представител на "Роснефт" твърди, че агенцията целенасочено се занимава с диверсионна дейност, чиято цел е да провокира действия от страна на САЩ или други държави срещу руската петролна компания.

"Роснефт" не за първи път влиза в конфликт с медиите. Изпълнителният директор на компанията Игор Сечин досега е завел неуспешно множество искове срещу различни медии в защита на честта, достойнството и деловата си репутация, пише руският в. "Ведомости".

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?