Малтийската армия публикува снимка на мъртъв човек, вероятно мигрант, в гумена лодка

Малтийската армия публикува снимка на мъртъв човек, вероятно мигрант, в гумена лодка

Малтийските въоръжени сили публикуваха днес снимка на двама мъже, вероятно мигранти, намерени в гумена лодка край бреговете на Малта. Единият е мъртъв, а другият е бил транспортиран по въздух за лечение в Малта в критично състояние, предаде ДПА.

Снощи патрулен съд на малтийската армия открил гумената лодка. Предполага се, че двамата мъже са се опитвали да прекосят Средиземно море, за да стигнат до Европа, заявиха малтийски правителствени източници пред вестник "Таймс ъв Малта".

Малтийските въоръжени сили публикуваха снимка на лодката, направена от въздуха, на която двамата мъже лежат в лодката, а моторът ѝ е изваден от водата.

Министърът на вътрешните работи Майкъл Фаруджа също публикува снимката в профила си в Туитър и заяви, че единият от мъжете "е бил намерен да лежи върху трупа на друг мигрант".

"Ето с това се занимават всеки ден (въоръжените сили на Малта). Не можем да се занимаваме с това сами", написа той.

Спасеният е бил транспортиран с хеликоптер до Малта и веднага откаран в болница. Патрулният кораб е превозил тялото на мъртвия до брега, заявиха въоръжените сили.

Според Международната организация по миграция към ООН 597 души са загинали между януари и юни при опит да прекосят Средиземно море.

Над 500 мигранти в момента са блокирани на два отделни спасителни кораба на благотворителни организации, които получиха отказ да влязат в европейски пристанища. Сред тях е плавателният съд "Оупън армс", който е блокиран от 12 дни в открито море със 151 мигранти на борда.

Вчера Малта евакуира осем души от регистрирания в Испания кораб, след като неправителствената организация, която го е наела, отправи искане двама от тях да получат специализирана медицинска помощ. Останалите шестима са техни роднини.

Споделяне

Още от Европа