Малтийският еврокомисар подаде оставка заради лобистка дейност

Джон Дали

Малтийският еврокомисар Джон Дали, който отговаря за здравеопазването и защитата на потребителите е подал оставка заради обвинения, че е действал в интерес на малтийски тютюнопроизводител, като е наложил забрана за други тютюневи продукти. Той е разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), която в понеделник е приключила проверката без доказателства за взети от Дали подкупи, но е установила, че той е бил наясно с нередните сделки.

Подадената оставка влиза в сила незабавно, съобщи Европейската комисия във вторник.

Разследването на ОЛАФ е започнало след внесена през месец май жалба от тютюнопроизводителя Суидиш Мач (Swedish Match). Фирмата посочва, че малтийски предприемач е използвал контактите си с Дали, за да поиска облаги от нея, като в замяна да лобира за бъдещо приемане на европейско законодателство в тютюневия сектор и по-точно за забрана на износа от ЕС на емфие.

Сигналът е бил подаден до ЕК, а тя незабавно го е прехвърлила към ОЛАФ, се посочва в изявление на комисията.

В окончателния доклад на службата сигналът е бил потвърден от извършеното разследване. ОЛАФ не е открила доказателства за пряката намеса на Дали, но е установила, че той е бил запознат със случая. В допълнение се отбелязва, че лобистът не е успял да повлияе на политиката и действията на ЕК в желаната от него посока.

Докладът е препратен на главния прокурор на Малта. Дали категорично отрича заключенията, но е решил да подаде оставка, "за да може да защити своята чест и честта на ЕК", се посочва в изявлението.

До излъчването на нов еврокомисар от Малта дейността на Дали ще бъде поета от зам.-председателя на ЕК Марош Шевчович.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?