Малцина особено специални магистрати ще вземат по 16 заплати

Скрийншот Нова тв

Магистратите от специализираните съдилища и прокуратури ще получат по 16 заплати през следващата година. Това се разбра от гласувания в сряда от правната комисия бюджет на съдебна власт за 2021 г. В случая става дума за около 70 съдии и прокурори, които работят в четирите специализирани структури на съдебната власт. В съдебната система работят близо 3900 магистрати.

Преди три години управляващите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС предвидиха спецмагистратите да взимат до шест заплати бонус годишно за работата, която вършат. Всяка година след приемането на бюджета ВСС може да определи по колко точно извънредни заплати ще получат специалните магистрати.

Оказва се, че 2021 година ще е рекордна по отношение на броя заплати за специалните. Това се случва, въпреки че Специализираната прокуратура бе набъркана в мегаскандала "Осемте джуджета", който явно не оказва влияние на депутатите.

На този фон, колкото и да са натоварени с дела останалите "нормални" съдии, те ще могат да получат до три заплати бонус за работата, която са свършили. Единствената причина за това е, че не са "специални". Бюджетът на съдебната власт предвижда 10% увеличение на възнагражденията солидарно за всичкив системата.

Бюджетът на съдебната власт през следващата година е рекорно висок и достига 909 милиона лева. Бюджетът на прокуратурата се увеличава с 41 милиона лева, този на съдилищата е с близо 90 милиона лева по-висок. Бюрото по защита към главния прокурор получава 5 милиона лева бонус от правителството.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че бюджетът ще позволи назначаването 100 съдебни помощници в съдилищата, 74 системни администратори и 138 деловодители.

Споделяне

Още от България