Мъмрене и предупреждения за уволнение заради разстрела на ягуара Алонсо

Алонсо приживе

Директорът на Ловешкия зоопарк Феодор Вацов е наказан със забележка, а служителят на зоологическата градина, допуснал бягството на разстреляния ягуар Алонсо – с последно предупреждение за уволнение, заради станалия инцидент на 3 август. Наказанията са наложени от кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев, който беше и осиновител на животното, което бе застреляно след като излезе от оставената от работника отворена клетка.

До убийството на хищника се стигна, за да се предотврати бягството му в града, а се оказа, че пушките за упояване на животни в зоопарка не вършат работа.

"Много мислехме дали да не го уволним дисциплинарно, но това е един от най-стриктните работници в зоопарка и затова му бе поверен секторът на хищниците. Съобразявайки се и с това, че е млад човек, решихме да му дадем още един шанс. Това е грешка, небрежност на човек, която може всеки да допусне", каза заместник-кметът Пламен Петков.

Работникът обаче се премества в сектор "птици по препоръка на комисия от Министерството на околната среда и водите  и плевенската екоинспекция.

Вече е в изпълнение и предписанието в правилата на зоопарка да се запише точка, според която при бягство на хищник, по преценка на ръководството и при невъзможност за справяне със ситуацията да се потърси съдействие на други зоопаркове или специалисти, които имат опит със залавяне на диви животни.

Пламен Петков допълни, че се разглеждат офертите за закупуване на далекобойна пушка за упояване и до две седмици зоопаркът ще бъде снабден с нея. По думите на заместник-кмета по време на създалата се ситуация на 3 август са били налице три пушки за упояване. Те са с обсег на действие 30-40 метра, а новата ще бъде с обсег от 100 метра и ще струва между 3 и 5
хиляди лева.

Съгласно друга препоръка ще започне почистване на оградата на зоопарка от храсти и дървета във вътрешната и външната страна, тъй като тази растителност бе посочена като друга причина за невъзможността да бъде упоено животното.

На 26 август кметът на общината ще бъде изслушан от Общинския съвет за предприетите действия и разпоредената от него проверка по случая с убития ягуар.

Споделяне

Още по темата

Още от България