Ман Юнайтед понижи цената на акциите си преди борсовия дебют в Ню Йорк

Ман Юнайтед понижи цената на акциите си преди борсовия дебют в Ню Йорк

Британският футболен клуб Манчестър Юнайтед прави в петък борсовия си дебют в Ню Йорк, понижавайки цената на предлаганите акции на 14 долара вместо обявените преди това намерения за стойност между 16 и 20 долара за дял. Това разочарова американските собственици на отбора със 134-годишна история и рекордните 19 шампионски титли и разяри някои от феновете му, предаде Ройтерс.

Според съобщение на клуба в първичното предлагане на книжа от най-титулувания футболен отбор ще се пуснат 16.7 млн. акции, които трябва да осигурят 233.2 млн. долара за клуба и собствениците му – базираната във Флорида фамилия Глейзър.

 

Така Ман Юнайтед се оценява на 2.9 млрд. долара, което е с около 1 млрд. долара повече от стойността на испанския Реал Мадрид, но и по-малко от очакваните по първи планове 3.3 млрд. долара, отбелязва Блумбърг.

 

Акциите на Манчестър Юнайтед, които представляват 10 процента от капитала му ще се продават на Нюйорската фондова борса под символа MANU.

 

Средствата, които тимът успее да привлече в борсовата търговия, са предназначени за погасяване на дълговете му, чийто общ размер е 437 млн. паунда (680 млн. долара). . Не се предвижда новите собственици в клуба да получат дивиденти.

 

Фамилията Глейзър придоби отбора през 2005 г. в сделка за 790 млн. паунда, 14 години преди това акции на тима се продаваха на лондонската фондова борса, след което акциите на Ман Юнайтед бяха свалени от търговия.

 

Британският тим редовно оглавява рейтингите за най-скъпи спортни марки и най-скъпи футболни клубове. През май 2012 г. само марката Ман Юнайтед бе оценена на 853 млн. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?