Манафорт подаде жалба срещу специалния прокурор Мълър

Пол Манафорт
Бившият шеф на предизборния екип на Тръмп Пол Манафорт подаде жалба срещу специалния прокурор Робърт Мълър и министерството на правосъдието за превишаване на правомощия в разследването на евентуално съглашателство между Русия и екипа на републиканския кандидат, което според някои е повлияло на резултата от президентските избори от 2016 г., съобщи Франс прес.
 
Манафорт през октомври бе обвинен в пране на пари като лобист. Той смята, че министерството и заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн са дали на Мълър твърде голяма независимост във воденето на разследването му. 
 
Например Мълър е разследвал Манафорт за консултантската му работа за бившия проруски украински президент Виктор Янукович, която той е вършил преди предизборната кампания.
 
"Разследването на Манафорт е напълно отделено от първоначалните правомощия на специалния прокурор за "всякаква връзка и/или координация между руското правителство и свързани с кампанията на президента Доналд Тръмп лица"", се казва в жалбата.
 
Консултантската дейност на Манафорт за Янукович, която е отпреди 2014 г., "няма никаква връзка с президентските избори от 2016 г. или Доналд Тръмп", се добавя в жалбата.
 
Мълър обаче може да разследва и "всякакви въпроси, които произтичат пряко или косвено" от евентуално съглашателство на екипа на Тръмп с Москва, което на практика му дава картбланш. 
 
Според Манафорт толкова широки правомощия не са разрешени от правилника на правосъдното министерство.
Споделяне
Още по темата
Още от Свят

Какво цели Борисов с Великото Народно събрание?