Манафорт подаде жалба срещу специалния прокурор Мълър

Пол Манафорт
Бившият шеф на предизборния екип на Тръмп Пол Манафорт подаде жалба срещу специалния прокурор Робърт Мълър и министерството на правосъдието за превишаване на правомощия в разследването на евентуално съглашателство между Русия и екипа на републиканския кандидат, което според някои е повлияло на резултата от президентските избори от 2016 г., съобщи Франс прес.
 
Манафорт през октомври бе обвинен в пране на пари като лобист. Той смята, че министерството и заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн са дали на Мълър твърде голяма независимост във воденето на разследването му. 
 
Например Мълър е разследвал Манафорт за консултантската му работа за бившия проруски украински президент Виктор Янукович, която той е вършил преди предизборната кампания.
 
"Разследването на Манафорт е напълно отделено от първоначалните правомощия на специалния прокурор за "всякаква връзка и/или координация между руското правителство и свързани с кампанията на президента Доналд Тръмп лица"", се казва в жалбата.
 
Консултантската дейност на Манафорт за Янукович, която е отпреди 2014 г., "няма никаква връзка с президентските избори от 2016 г. или Доналд Тръмп", се добавя в жалбата.
 
Мълър обаче може да разследва и "всякакви въпроси, които произтичат пряко или косвено" от евентуално съглашателство на екипа на Тръмп с Москва, което на практика му дава картбланш. 
 
Според Манафорт толкова широки правомощия не са разрешени от правилника на правосъдното министерство.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?