Манастирът “Св.Св. Петър и Павел“ ще се популяризира като туристически обект

Средновековният манастирски комплекс "Св. Св. Петър и Павел" във Велико Търново ще се превърне в туристически обект. Това ще стане с проект за около 6 млн. лв., спечелен от общината и археолозите проф. Николай Овчаров и доц. Хитко Вачев, които от 2008 г. ръководят проучването на обекта.

"Със специална маркировка върху шосето, което сега минава през комплекса, ще бъде създадена представа за първоначалния му вид, когато е включвал и църквата "Св. Иван Рилски"," обясни доц. Хитко Вачев, цитиран от БТА.

За трите години на разкопките в обекта /2008 -2010 г./ са открити 840 монети, от които девет златни и 106 сребърни, 24 сребърни и седем златни пръстена, 20 сребърни и 10 златни обици, 195 сребърни и бронзови копчета, съобщи проф. Овчаров. По думите му особено ценни са и многобройните фрагменти от ръкописи книги от ХІV век, които говорят за забележителна книжовна дейност през епохата. Находките дават сведения също за облеклото в царския двор.

Между най-ценните находки от ХІІІ-ХІV в. са седем златни монети, които според учените е възможно да са свързани с политическо убийство. Те са от времето на византийския император Йоан Ватаци и българския цар Иван Асен Втори, когато манастирът "Св. Св. Петър и Павел" е бил униатски и тогава често са се случвали подобни неща, отбеляза Овчаров.

Сред находките са също сребърни наушници, златна мъжка обица, свързана с тюркския елемент в нашия произход, златна обица с изображения на двуглави орли - знак за царственост, принадлежала на жена от династията на Шишмановци, останки от най-ранния под на църквата "Св. Св. Петър и Павел" - от ХІІІ в. - мозайка от италиански и гръцки мрамор с орнаменти кръстове и окръжности, като в храма "Сан Клементе" в Рим и най-големите църкви от епохата в Константинопол.

Грифонът може да е бил герб на Михаил Шишман, смята Вачев, градейки хипотезата си на открит сребърен пръстен с позлатено изображение на разярен грифон от началото на ХІV в.

Според учените лъвът е бил държавна емблема по времето на Иван Шишман - изводът се основава на намерената от тях плочка от бронзова тока с изображение на падащ лъв, от втората половина на ХІV в.

Гроб, вероятно на викариен епископ на Търновската митрополия от втората половина на ХVІІ век е най-забележителната находка за периода ХV-ХVІІІ в. от разкопките тази година според доц. Вачев.

"От 42 митрополити 18 са завършили земния си път в манастира, а досега е открит само един гроб от ХІХ в. Специфичното за тези погребения е, че духовниците са полагани полулегнали или полуседнали - както е в открития тази година гроб, без никаква украса," обясни ученият.

Споделяне

Още от България