“Манчестър Юнайтед” излиза на Нюйоркската борса

“Манчестър Юнайтед” излиза на Нюйоркската борса

Британският футболен клуб "Манчестър Юнайтед" ще пусне акции на Нюйоркската фондова борса, съобщи ръководството на футболния гранд.

При листването си клубът очаква да привлече близо 100 млн. долара. Това е посочено в документите, подадени във Федералната комисия по ценните книжа и фондовите борси на САЩ. Tази сума не е окончателна и може да се промени при подготовката на първичното предлагане на книжата.

 

Все още не е посочена първоначална цена на акциите и други параметри по емисията.

 

Червените дяволи ще използват парите от продажбата за намаляване на задълженията си. Те възлизат на 423 милиона британски лири или 663 милиона долара към края на март 2012 г.

 

От 1991 г. до 2005 г. акциите на “Манчестър Юнайтед” се търгуваха на Лондонската фондова борса, но след като американската фамилия Глейзър стана собственик на клуба срещу 1.47 милиарда долара, клубът трябваше да се оттегли от борсата в британската столица.

 

“Манчестър Юнайтед” редовно оглавява рейтингите на най-скъпите спортни търговски марки. През май 2012 г. агенция "Бранд Файнанс" оцени бранда на 853 милиона долара, а през април американското списание "Форбс" за осма поредна година постави тима от "Олд Трафорд" на първо място в класацията си на най-скъпите футболни клубове с оценка от 2.24 милиарда долара.

Споделяне

Още от Бизнес