Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Мандат и несменяемост за шефа на антикорупционната служба

0 коментара

Висшето държавно ръководство да е обект на новия държавен орган за борба с корупцията, предлага президентът Първанов. Днес в сайта на държавния глава са публикувани конкретните му предложения за създаване на служба, която да е равноотдалечена от всички власти. За пръв път идеята си Георги Първанов лансира на 23 януари т.г. и тя бе одобрена без никакви резерви единствено от БСП. Останалите политически сили и членове на правителството поискаха повече подробности, за да обсъдят предложението.

Службата да се създаде със закон, а нейният ръководител да се избира с квалифицирано мнозинство от парламента, като неговият мандат не съвпада с този на парламента. Шефът на службата е едноличен и несменяем, според вижданията на президента, който не уточнява при какви обстоятелства как може да се иска смяната му.

Службата ще бъде независима институция с полицейски функции, аналогични на тези на НСБОП в момента. Тя ще наблюдава само специфичен кръг от лица с високо обществено положение - например от президента до областните управители, включително и властимащите с имунитет - депутати и висши магистрати. Според идеята на Първанов, тя ще се отчита за дейността си веднъж годишно пред парламента. Събираните от нея данни ще бъдат предавани на прокуратурата, която ще преценява дали да възбуди наказателно производство.

Президентът посочва три гаранции, че предлаганият от него нов орган ще бъде имунизиран от корупция. Първата гаранция е в закона, с който службата ще бъде създадена, и който трябва да сложи преграда пред каквато и да било злоупотреба с възможностите на службата или събраната от нея информация. Втората гаранция според Първанов е в обществения контрол, който не трябвало да води до накърняване на изискванията за секретност. Президентът не обяснява представата си за формата на обществен контрол над новата антикорупционна служба. Трета гаранция е в упражнявания постоянен контрол от страна на прокуратурата.

Като съществени антикорупционни мерки президентът сочи включването в службата на достатъчно голям брой нови хора, необременени с никакви "непозволени зависимости", както и създаването от страна на държавата на адекватни условия за работа и подходящо възнаграждение на тези служители.

Предимствата на предлаганата от него нова служба Първанов систематизира по следния начин:
- концентрация на едно място на борбата с корупцията сред най-висшите представители на политическия и държавен елит,
- разкриването на корупционните престъпления във властта от независим орган, който няма да се съобразява с "политически чадъри",
- своевременно разкриване на корупционните престъпления във висшите етажи, което ще доведе по по-голяма ефективност на наказателните последствия,
- възстановяване на доверието на гражданите в държавността вследствие на своевременната реакция срещу проявите на корупция в най-високите етажи на властта,
- наличието на независим орган ще окаже превантивен ефект в дейността на властимащите.

Идеята на президента е новият държавен орган да си сътрудничи с другите служби на МВР и на изпълнителната власт, но те да не могат да се намесват в неговата дейност.

"Действащата правна рамка не гарантира в достатъчна степен независимостта на полицейските органи, тъй като те са част от изпълнителната власт и са на нейно подчинение. Това прави невъзможно своевременно да бъдат събрани доказателствата, които ще позволят наказване на корупционните престъпления", смята Първанов.

Той признава, че предлаганият от него държавен орган няма аналог в Европа. "Корупцията у нас е специфично явление с мащаб, който не е познат в повечето европейски страни" и затова новата служба щяла да е "специфично решение, което да отговаря на националните особености".

Президентът обаче посочва, че идеята му има опора в международното право - ратифицираната от България през 2001 г. Наказателна конвенция на Съвета на Европа относно корупцията в чл. 20, озаглавен "Специализирани органи". Там се казва: "Всяка страна по конвенцията приема необходимите мерки, за да се специализират съответните лица за борбата с корупцията. Те трябва да имат необходимата независимост съгласно основните принципи на правната система в страната, за да могат да изпълняват своите функции ефективно и без какъвто и да е незаконен натиск." Създаването на новата служба е именно изпълнение на препоръката на конвенцията за независимост на органите за борба с корупцията и невъзможността те да бъдат подлагани на политически натиск, посочва президентът.

Според него не бива вината за ниската ефективност в борбата с корупцията да се хвърля и върху прокуратурата, тъй като тя не е разследващ орган.

В мотивите си за създаването на супер-службата президентът посочва, че решаването на проблема с корупцията е свързан не само с изискванията на НАТО и ЕС, но и заради инвестиционната репутация на страната. Не може да има значителни чужди инвестиции у нас, ако инвеститорите не са спокойни, че "правилата на играта" важат за всички.

Президентът казва, че има доверие на парламентарното мнозинство с чиято политическа воля би трябвало да се приеме закона за новата служба.

Очаквам темата за корупцията да обедини всички отговорни политически сили, по този въпрос няма място за ревност между институциите, заявява Първанов. Той обявява и очакването си оттук нататък полемиката за новата служба да се води не само в медиите, но и на политическо ниво.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.