Мандатът на американския посланик у нас Марси Рийс изтича в края на юли

Марси Рийс

Посланикът на САЩ у нас Марси Рийс обяви, че приключва мандата си у нас, съобщи пресслужбата на американското посолство у нас в петък.

Дипломатът е обявила това в сряда вечерта по време на приема по случай Деня на независимостта. По думите на Рийс на 28 юли тя се оттегля от страната.

В съобщението се казва още, че "тригодишният ѝ мандат в България е завършек на 37-годишната ѝ кариера в Държавния департамент на САЩ и след неговото приключване тя ще се пенсионира от дипломатическия корпус на САЩ. Посланик Рийс и съпругът ѝ, пенсионираният посланик Чарлз Рийс, ще се установят във Вашингтон".

В приветствието си на приема Марси Рийс заяви още в началото, че "това ще бъде и приятен, и тъжен момент за мен, тъй като ще е последният ми 4 юли с всички вас. Напускам прекрасната ви страна след няколко седмици и искам да споделя колко много харесвам времето, прекарано тук."

Като цитира Роза Паркс – чернокожата американка, символ на борбата за граждански права - Рийс каза, че не бива да приемаме за даденост свободата и демокрацията, а трябва винаги да работим за подобряването им. "Както обичаме да казваме, свободата не е безплатна, демокрацията процъфтява само там, където гражданите участват и работят всеки ден да направят обществото си по-добро, така че нашите деца и децата на нашите деца да се ползват от това."

Посланик Рийс оглавяваше посолството от 5 септември 2012 г., като преди това е ръководила мисията на САЩ в Косово (2003-2004), посолството в Албания (2005-2007) и е работила по военнополитическите отношения в посолството в Багдад (2007-2008).

Непосредствено преди пристигането си в България тя бе в ръководството на Държавния департамент с ресор отношенията с НАТО, ЕС и Западна Европа, както и стратегическото планиране и кадрите в общо 50 държави.

Отпътуването на американския посланик означава, че наследникът ѝ ще бъде определен в края на последния мандат на президента Барак Обама и на американския Конгрес и Сенат. Избори за нов президент на САЩ, конгресмени и сенатори ще има в началото на ноември 2016 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?