Мандатът на Андерс Фог Расмусен начело на НАТО бе удължен

Мандатът на Андерс Фог Расмусен начело на НАТО бе удължен

Северноатлантическият съвет подкрепи удължаването с една година на мандата на настоящия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Решението е взето на основата на консултации и с Расмусен остава начело на организацията до 31 юли 2014 година, предаде БТА от Брюксел.

На пресконференция в централата на пакта Расмусен заяви, че приема като чест доверието и подкрепата от правителствата на страните от алианса. Той отбеляза, че откакто е ръководител на НАТО са били предприети важни стъпки, сред които решението за развитие на европейската противоракетна отбрана. Расмусен посочи също укрепването на отношенията с Русия и останалите партньори на пакта по света.

Сред успехите досега той открои "историческия мандат на Съвета за сигурност на ООН за защита на хората в Либия", осигураването на прехода в Афганистан, подготовката на алианса за бъдещето.

Попитан дали изтичането на мандата му само няколко месеца преди крайния срок за изтелянето на силите на ИСАФ от Афганистан няма да попречи на обявявания досега график, Расмусен заяви, че това няма да повлияе. По неговите думи тъкмо по този начин неговият приемник ще има възможността да работи по новата мисия в Афганистан от 2015 г., която ще цели обучението на местните сили за сигурност.

Споделяне

Още от Свят