Мандатът вече лети към ИТН: Ще направим каквото трябва

Президентът обеща в "следващите дни" да каже кога ще извика партията на Слави Трифонов

"Има такъв народ' ще обяви намеренията си, когато получи мандат за съставяне на правителство. Това заяви председателят на парламентарната им група Тошко Йорданов.

"Ще направим това, което трябва да направим в момента, в който ни дадат мандата", заяви той.

По време на дебатите за промени в Изборния кодекс той добави, че има "огромна вероятност" да се отиде на нови избори.

"Има два варианта и вие сте безкрайно наясно с тях, какъвто и цирк да играете. Или този парламент отива на предсрочни избори, или ще има дълъг живот, някакъв живот", заяви Йорданов. Той допълни, че последните избори не били честни, и че за да се гарантира това, трябва да се промени законът. Всичко зависи от това колко време ще работи парламентът. Ако ИТН не реализира управленския мандат, тогава той ще отиде при трета политическа сила. При този сценарий животът на парламента ще зависи от това колко време ще задържи мандата третата партия.

"Трогателно е как всички ни навивате да направим правителство. Знаете, че стабилно правителство е, когато имаш мнозинство в зала. Говоря или твои депутати, или коалиционни партньори", каза Йорданов.

По-рано премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ ще върнат мандата, след като и от "Има такъв народ", и от "Демократична България" отказаха да преговарят с тях. Според него партията на Слави Трифонов няма да състави кабинет. От два дни Борисов повтаря, че новите партии ще "тичат за помощ" при президента Румен Радев, който ще назначи служебен кабинет.

В петък сутринта държавният глава прие канидата за премиер на ГЕРБ Даниел Митов и шефката на парламентарната група на партията Десислава Атанасова, които върнаха мандата. Митов обясни, че са направили "честно и открито" усилие да говорят с другите политически партии. Те обаче "арогантно и безотговорно" проявили "политическа незрялост".

Радев му благодари за усилията и обеща в следващите дни да оповести кога ще връчи мандата на "Има такъв народ". 

В петък вечерта от ГЕРБ обявиха, че явно причината за това забавяне за връчването на втория мандат е да се приемат изборните промени преди да се разпусне парламентът. По думите на Екатерина Захариева е очевидно, че останалите партии нямат намерение да съставят кабинет. "Подозирам, че единствената цел, понеже те очевидно не искат да поемат отговорност и да направят кабинет, е приемането на предложенията в Изборния кодекс мислят си, че по този начин ще си осигурят повече гласове, но единственото, което ще направят, е да всеят хаос", каза Захариева.

По-рано президентът подчерта, че страната има нужда от стабилно правителство, което да я изведе от кризата. Той заяви, че се надява тези дни да бъдат използвани за диалог между политическите партии.

Водят се неофициални разговори за съставяне на правителство, но те не са конкретни, каза по-рано съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"Декларирали сме, че логичният фокус на усилията на тези партии, които представляват желанието на хората за промяна, е мандатът на "Има такъв народ", чакаме техния ход", обясни той.

Освен ДБ евентуална подкрепа за кабинет на партията на Трифонов декларираха и от "Изправи се! Мутри вън!". Николай Хаджигенов за пореден път заяви, че е готов да стане министър в правителство на промяната.

"Според нас ние дължим на избирателите поне да опитаме да съставим кабинет. Очевидно ние няма как да съставим кабинет, защото сме най-малките. Всички останали се притесняват. Значи ние смятаме, че в политиката човек трябва да му стиска да поема рискове", заяви той.

ДПС също обявиха, че ще подкрепят правителство на новите партии. С подобна позиция след изборите излязоха и от БСП.

Споделяне

Още от България