Мандри скочиха срещу зам.-министър за думите му, че не правят истинско кисело мляко

Млекопроизводители определиха като проява "на некомпетентност, очевидно непознаване на проблемите в бранша и явен стремеж към евтин популизъм" думите на назначения преди два дни зам.-министър на земеделието и храните Явор Гечев, който в четвъртък заяви, че в България няма кисело мляко, а се произвежда само йогурт.

 

Според Асоциацията на млекопреработвателите в България с изявлението си заместник-министърът е показал "непознаване на практиките за създаване на стандартите, по които сега се произвеждат кисели млека и други млечни продукти, които се продават на пазара и се изнасят в други страни".

 

Организацията припомня положените усилия от нейна страна, от научни звена, от производители на сурово мляко и преработватели да се разработят и внедрят не само стандартите за производство на кисело мляко, но и да се създадат наредби за спазване на качеството на българските млечни продукти.

 

"Казаното по повод българските млечни продукти е още едно доказателство, че в екипа на кабинета се приемат и назначават хора без достатъчна подготовка, експертен капацитет и познаване на проблемите", се посочва в декларацията на асоциацията.

 

"За нас е важно хората, които ръководят земеделието, да имат ясна визия за проблемите, да ги решават, а не да ги превръщат в политическа интрига и улични лозунги", допълват млекопреработвателите и искат среща със земеделското министерство за обсъждане на единна, ясна, държавническа и експертна позиция по проблемите на млекопреработването.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?