Млекопроизводители определиха като проява "на некомпетентност, очевидно непознаване на проблемите в бранша и явен стремеж към евтин популизъм" думите на назначения преди два дни зам.-министър на земеделието и храните Явор Гечев, който в четвъртък заяви, че в България няма кисело мляко, а се произвежда само йогурт.
Според Асоциацията на млекопреработвателите в България с изявлението си заместник-министърът е показал "непознаване на практиките за създаване на стандартите, по които сега се произвеждат кисели млека и други млечни продукти, които се продават на пазара и се изнасят в други страни".
Организацията припомня положените усилия от нейна страна, от научни звена, от производители на сурово мляко и преработватели да се разработят и внедрят не само стандартите за производство на кисело мляко, но и да се създадат наредби за спазване на качеството на българските млечни продукти.
"Казаното по повод българските млечни продукти е още едно доказателство, че в екипа на кабинета се приемат и назначават хора без достатъчна подготовка, експертен капацитет и познаване на проблемите", се посочва в декларацията на асоциацията.
"За нас е важно хората, които ръководят земеделието, да имат ясна визия за проблемите, да ги решават, а не да ги превръщат в политическа интрига и улични лозунги", допълват млекопреработвателите и искат среща със земеделското министерство за обсъждане на единна, ясна, държавническа и експертна позиция по проблемите на млекопреработването.
За честна и независима журналистика
Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.
27 коментара
Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.
Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.
Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg
Прочетете нашите правила за участие във форумите.
За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.
И така,грешки слабости в млекарското производство.Ако някога мандрата беше една(Сердика),сега са повече от 1000(може и далеч повече да са).Ако на някой му харесало родопско млекце,на друг му се приискало старопланинско,а на трети добруджанско.
Най-хубавото кисело мляко обаче е собственото производство.Малко ли селяни не си продават надоеното мляко по градовете?Застанали пред магазини за хранителни стоки,по зеленчукови пазари и други видими места,хората си продават стоката за някой лев отгоре.Не им …
се дава на куповача с цистерната-доставчик на някоя голяма мандра.Вербуват и пенсионери да им продават млякото.Като мляко,сиреч като потребителна стойност,то е мляко с висок процент мазнина.Дали обаче при евентуалното му разреждане в къщи би се получило киселото мляко?Това не знам.Стари хора,пенсионери обаче изказват доволство от домашна направа.Дай тогава да опитаме.Иска обаче предварително варене.Така казваха старите хора,понеже в тяхно време туберкулозата я е имало.Май и сега се появява,а?
Тук вече касае повече тия,които резидентират по чужбина.Там по магазините се намира такова мляко с 3,или 3.5 процентна масленост.Кат си ходиш в България дай някой лев на някой да ти приготви изсушени парченца плат,топени преди това в кисело мляко.И после земи си картончето млекце,отвори го,сложи му парченсе плат от тоя със засъхнало кисело млекце по него,сложи картона в един вълнен чорап и те ти млякото готово.
Иначе онова,което се продава в магазините?Ми хубаво е.Кой казва,че не е хубаво.В България сиренето е кофти.Сол слагат в саламурата май на мерката на шепа.И става толкова солено,че да лапаш с пълна уста не би могъл.
Разправят и твърдят,че имало хубаво сирене.Ето,по-долу човекът казва(№5)какво има.Може и да не е видял кутиите,щото и толкова ги купуват де,ама и онова в кутиите не важи.
Дали ще бъде любезен и словоохотлив контриращият го №12 да ни каже нещо повече за сиренето от онова(5),което знаем от редица години(да кажем поне 7-8,ако не и повече).
Значи кисело мляко Герзовица,така ли?Преди да те попитам за кашкавал Герзо,или сирене Герзо и Герзовица,нек да видим,че тия работи вече ги няма,както в соца ги имаше,нали?Видим как излизат спъпо,щото при соца имаше и дотации,нали?Начи някога наливното кисело мляко,дето в дълбоките тави го продаваха едни търпеливи и толерантни чичовци(дай малкия купата;кажи ся какво искаш;а ся толова стотинки;щото малкият се свил и две думи на кръст не обелва).После мина на бурканчета и в гранд хотел Варна хората …
си носеха долу в сладкарницата бурканчетата празни и грижливо измити.
Е,овче кисело мляко беше изключение в масовото потребление,никога не мож го намери в магазините за ординарните хора.Кравето е по-хубаво,щото овчето е с по-висок процент мазнина.Ама,ако ти све дояде и овче,там по граф Игнатиев(ако резидентираш в София,де)срещу градинката с църквата и една бяла голяма сграда зад градинката,значи ти си в посоката към юг и така в десно по тротоара на граф Игнатиев едни бабички продават млечни продукти,та там има овче кисело мляко в половинлитрови кофички.Дано са още тем де,щото това беше преди 6-7 години.
М.Н.
Върнах се, за да видя как върви дискусията по темата. Аз съм, поради възрастови причини от чугунените глави, които си спомнят онова кисело мляко, за което напомня с омраза един от коментаторите. Аз съм обаче, чугунена глава, която никога не е гласувала за БСП и нейните преки дъщерни фирми: ДПС, Атака и ГЕРБ. Ще ми се да добавя, че онова кисело мляко си беше наистина добро, независимо в какви опаковки се предлагаше и, че беше насипно. Веднаж по ТВ проф.Мермерски, който се интересува доста професионално …
от качествата на българските храни каза истината. В продуктите, които ни се натрапват (и променят вече и вкуса ни) освен Лактобацилус Булгарикус има бактерия, която първоначално спи. Когато лактобацилите започнат да се размножават, тази бактерия започва да ги изяжда и тя самата да се размножава. Така кофичката може да си стои месец и повече в супермаркета и капачката й да не са надува. И винаги да си е благо и да киселее едва. Кофичките, които са произведени по класическата технология би трябвало да се познават по това, че след някой и друг ден започват да издуват капачките си. Я се огледайте по магазините, виждате ли такива? Май няма. И тук не е редно да обсъждаме какво е интересно и правилно от гледище на търговците, за да ни приберат парите, а това, което е здравословно и полезно за нас и децата ни. Баща ми имаше стари професори изтъкнати медици, които казваха още тогава, че едно кисело мляко колкото и да прокисва, не става вредно, а дори е по-полезно за чревната микрофлора. Така, че аз и семейството ми се опитваме да търсим млека, които все пак киселеят, а вие, които не сте "чугунени глави" си яжте Данона, който може два-три месеца да си е в състояние на нещо като сладникав крем, щом така ви се струва, че е "правилно".
Абсолютно прав е г-н Гечев. Нашите производители в кавички бълват ментета.Искат да богатеят на гърба на потребителя и няма кой да ги спре.
За съжаление този зам. министър е птав. А млекопроизводителите вместо да надават вои да вземат да се научат да правят и истински кисело мляко. Едно време и по магазините се продаваше балтерията Лактобацилус булгарикус за домашно кисело мляка. А сега - дори и да искаш да си направиш дамашно такова, нямя от къде да се вземе оригинална закваска. Ако някой знае - да напише.
не купувам нищо произведено от Зоров, когато разбрах, че е човек на Бойко. не купувам нищо на винпром Пещера, не купувам нищо от карнобатските мутри, по принцип избягвам хранителни продукти от София и Черноморието, където хората са особено непочтени и алчни.
Да ме извиняват нашите мандри, но ми донесоха от Турция кисело мляко 4,5%, което на повърхността имаше 5мм мазнина и си беше истинско кисело мляко. Така е, защото повечеот нашенски мандри се дътжат от мутри.
Истинско кисело мляко сме си купували на Беклемето и на Юндола. Някога, когато киселото мляко се продаваше в алуминиеви тави на килограм, както си спомня един друг, дърт като мен форумец, то също беше истинско. Не виждам основание обаче да нарича помнещите това мляко "чугунени комглави". Хора с всякакви политически пристрастия, по целия свят, днес са лишени от възможността да се хранят с истинска, нефалшифицирана храна. И това е само началото.
Понеже пасем трева, като украинските крави, произвеждащи сухото кисело мляко за това, което купуваме в германските супермаркети, ще приемем твърденията на приятеля на Бойко Борисов за верно. Пършевица, Пършеви-и-ица...
Вкусът се възпитава! Важното е да ти е вкусно и да не е много вредно (почти няма безвредна храна), а не как се казва. Аз си правя домашно кисело мляко - с мляко от крава и закваска. Не знам какви бацили и коки има но става супер - гъсто и вкусно. Децата и внуците не го харесват, харесват си онова от кофичките. Иначе и зам.министъра и Зоровците големи глупости изрекоха!