Мандрите ще са длъжни да имат отделни линии за млечни и растителни продукти

Мандрите ще са длъжни да имат отделни линии за млечни и растителни продукти

Една мандра ще може да произвежда млечни продукти и такива с растителни мазнини само, ако има две отделни поточни линии, за да няма смесване на суровини. Освен това продуктите с палмово масло и други заместители на млякото и неговите производни вече няма да могат да се наричат “млечен продукт”, “млечен деликатес” и т.н. Това обяви земеделският министър Мирослав Найденов след среща с представители на браншовите съюзи в животновъдството, състояла се в сряда при премиера Бойко Борисов. Промените са описани в Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти.

Животновъдите подкрепиха промените и казаха, че производителите на “фалшиви” млечни продукти печелят на техен гръб. Изкупната цена на млякото падна с 20 ст. на литър, но потребителят не е усетил поевтиняване, защото магазините са препълнени с кашкавал, сирене и кисело мляко, произведени от заместители, каза Панайот Тодоров, животновъд от Сливен.

 

Найденов каза още, че глобата за продажба на продукт, произведен от растителна мазнина и етикетиран като “млечен” скача тройно. Сега санкцията е от 1000 до 3000 лева. След промените тя може да стигне 10 000 лева и затваряне на производството.

 

Промените се правели също и от грижа за здравето на потребителя, който имал право на информиран избор. С кръщаването на продукта като “млечен деликатес” и подбиването на цената производителите на тези продукти подвеждали купувачите и им предлагали стока, опасна за здравето, обясни Найденов.

 

Министърът допълни, че всяка мандра сама ще си реши дали да инвестира в различни мощности за производство на млечни продукти и на такива с растителни мазнини или ще мислят нови имена на продукцията си, различни от “сирене”, “кашкавал”, “кисело мляко” и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?