Манджуков спешно се върна в София, за да защити себе си и Първанов

Собственикът на "ПМ груп" Петър Манджуков спешно се върна от визита в чужбина обратно в София, след като ръководството на БСП извади фирмата му "Машиноекспорт" като участник в сделка с Ирак с посредничеството на члена на Висшия съвет на социалистическата партия Захари Захариев.

Аз не знам кой е инициаторът и откъде изниква поставянето на карта авторитета и професионалното поведение на една българска фирма, заяви Петър Манджуков.

Информацията бе обявена от "Позитано"20 вчера, във връзка със скандала за наличието на БСП в списъка с лица, фирми и организации, финансирани чрез петрол от бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин срещу политическа подкрепа. Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че се съмнява дали Захари Захариев не е използвал името на партията за частната сделка с "Машиноекспорт", но няма достатъчно доказателства, за да свали политическата си подкрепа от него.

Още на летището, цитиран от БТА, Петър Манджуков декларира, че нито негови фирми, нито той лично с нещо е финансирал предизборната кампания на Георги Първанов. Нито стотинка от средствата, получени от сделката с петрола, не е влязла в касата на БСП, "Машиноекспорт" не е давал пари на партийни каси, допълни той.

В коментар за скандала днес лидерът на БСП Надежда Михайлова заяви, че е време президентът Първанов - който оглавяваше БСП до края на 2001 г. - да каже защо като държавен глава връчи първия си орден "Стара планина" именно на Манджуков и кой е финансирал предизборната му кампания за президент.

Проф. Захари Захариев бе нает на граждански договор като консултант на "Машиноекспорт" по връщане на позиции на фирмата в Ирак, каза Петър Манджуков. Когато той сподели с мен, че има пътуване до Ирак, аз разговарях с него дали може да помогне за получаването на такава квота и след като той декларира, че може да помогне, беше назначен в "Машиноекспорт" на граждански договор, обясни собственикът на фирмата. За него не били важни политическите ангажименти и позиции на Захариев в БСП, а че може да съдейства за сделката.

Пред медиите Манджуков и синът му, който е бил изпълнителен директор на "Машиноекспорт" в периода на сделката с Ирак, обясниха как е станала.

В края на 2001 г. "Машиноекспорт" получава разрешение от Комитета по санкциите към ООН да осъществи сделка по програмата "Петрол срещу храни". Според разрешението, фирмата може да внесе в Ирак металообработващи машини за иракското министерство на петрола. Срещу това тя получава квота от 2.5 млн.барела петрол, които да изнесе от Ирак и да продаде.

Ивайло Манджуков каза, че сделката по програмата на ООН е била сключена на 2 февруари 2002 г., като всичко е съобразено и съгласувано с Комитета по санкциите на Съвета за сигурност на ООН и с министерството на икономиката и министерството на външните работи в България.

По думите на баща му Петър Манджуков, договорът за доставката на машини е бил изпълнен малко преди да започне войната и тогава се е получило и разрешението за износа на 2.5 млн.барела.

От това количество са били усвоени само 1 млн.барела, от които "Машиноекспорт" е получила като печалба по 3 - 5 цента на тон или общо около 40 000 долара. Приспадайки от тази сума командировъчните на служителите по сделката и останалите консумативи, останали 30 000 долара, които са върнати на кредитор на "Машиноекспорт", от който са били получени 500 000 евро за оборотни средства.

Манджуков каза още, че за да реализират квотата от 1 млн.барела, неговата фирма е направила многократни контакти с петролни фирми, които могат да пласират нефта - Шел, Бритиш петролеум, Лукойл. В крайна сметка се е подписал договор с Лукойл Женева. Съгласувано с нефтената компания на Ирак и Комитета по санкциите на ООН, количеството било изпратено на фирмата, тя продала петрола, а "Машиноекспорт" получила между 3 и 5 цента на тон.

Още по темата
Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?