Маневри между “атакисти” и “контраатакисти”

Маневри между “атакисти” и “контраатакисти”

Парламентарната група на “Атака” няма да се разцепи, напротив, водят се разговори в посока укрепване и изграждане. Изказване с такова послание направи в петък лидерът на националистите Волен Сидеров.  Бившите му парламентарни съратници Петър Берон и Павел Чернев също потвърдиха, че е възможно обединение на националистите в парламента. В същото време обаче Георги Георгиев, последният напуснал (само преди седмица) депутатската група на Сидеров, контрира, че отцепниците ще правят нова партия.

От 21 народни представители след парламентарните избори през 2005 г. и четвърта политическа сила в началото на този парламент, в момента “Атака” е с най-малката група с единадесет депутати. Първите се отцепиха още в първите дни на депутатската си кариера, като подкрепиха с гласовете си създаването на правителството на Сергей Станишев с мандат на ДПС и така се оказаха опозиция на “Атака”.

Все още няма официална покана към никого за връщане в парламентарната група, но“когато нещата узреят, ще седнем да го обсъдим и се надявам да намерим общи виждания”, заяви Сидеров. Той смята, че  ударите срещу партията са били всекидневни, чрез медиен и юридически натиск, упражняван от “определена група от БСП и ДПС”. “Опитваха се да купуват, да разбиват, да всяват слухове, но това го преодоляваме, защото от караниците между националистите печелят българофобите”, обясни какво има предвид Сидеров.

В “Атака” може да се върне и депутатът с присъда на първа инстанция за педофилия Владимир Кузов. Той бе изключен от партията преди започването на досъдебното производство срещу него.

“Съветвам ви да погледнете кой се занимава Кузов - следователят Емил Иванов, за който можете да чуете още преди 1989 г., че бил поръчков човек, както и поръчковата прокурорка Иванка Трифонова”, каза  Сидеров. Той многократно е обвинявал следователя Иванов, водещ разследването за инцидента на автомагистрала “Тракия”, във всевъзможни злини.

Условията

Павел Чернев заяви, че “ако някой припознае партия “Свобода” (бел. ред., партията, която той създаде след напускането на “Атака”) за равностоен партньор в една коалиция, е добре дошъл на моята маса за преговори”. Чернев допълни, че е много по-добре да бъде депутат от Коалиция “Атака”, представляващ партия “Свобода”.

Условието, което бих поставил, за да се върна в ПГ на “Атака”, е развитието на национализма и патриотизма, така че на следващите парламентарни избори патриотичната формация, която ще бъде в Народното събрание, да бъде двойно или тройно по-голяма, каза си мнението и Кузов.

В крайна сметка Петър Берон заяви, че не ставало въпрос за връщане на депутати към „Атака”, а за преструктуриране на групата, така че Сидеров да не бъде в нейното ръководство. Това е условието, при което Берон би се върнал в групата на “Атака”.

Почти всички от напусналите Сидеров твърдят, че партията се е превърнала в “семейна” и в нея се вземат еднолични решения.

Свобода на мненията и сблъсъци на характери

Волен Сидеров говори за партията си като за млада формация, в която е имало доста търкания и прояви на характер. В същото време обаче винаги е имало свобода на мненията и изказа.

Той подозира, че партията е понесла много удари, целящи да скарат депутатите ѝ. Този етап обаче бил преодолян и всички националисти в парламента  можели да мислят  в една посока.

“Контраатака”

Един от първите напуснали парламентарния кораб на Сидеров – Станчо Тодоров - заговори за създаване на група на “контраатакисти”. “Има вероятност да се прегрупираме и да се създаде нещо контра- Атака. Това е нещо по-сериозно, ако сте запознати с военните термини. Не мога да кажа колко души ще бъдем. Това е въпрос на прегрупиране”, обясни бившият военен.

Групата на “контраатакистите” може да се формира в посока на патриотичните идеи, които се изповядват от някои хора в парламента. Това обаче не означавало, че ще се създаде осма парламентарна група.

Друг отцепник - Петър Манолов, обясни, че идеята е да се разпадне групата на сега съществуващата коалиция “Атака”. Така ще остане свободно името на партията и след това да се създаде наново. Сидеров  обаче трябва да остане независим депутат.

Депутатът Георги Георгиев на свой ред обяви, че създава нова партия, която трябва да стане факт преди Коледа. Той каза още, че засега няма намерение да се връща в ПГ на “Атака”, но ако все пак има такава възможност, би се върнал, само ако Волен Сидеров го няма.

Минчо Христов и Стела Банкова остават независими депутати, каквото и да се случи. Те не искали да се намесват във “вътрешнопартийни боричкания и задкулисни политически игри”.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?