Маневри между Берлин и Париж за ръководните постове в ЕС

Макрон търси алтернатива на Манфред Вебер, подкрепян от Германия за шеф на ЕК

Маневри между Берлин и Париж за ръководните постове в ЕС

Европейските политически лидери започват маневри за ръководните постове в ЕС след евроизборите, като първата сериозна колизия е около кандидатурата на баварския политик Манфред Вебер, излъчен от най-голямата политическа група (ЕНП) за председател на Европейската комисия. Центристката партия на френския президент Еманюел Макрон обаче даде да се разбере, че настоява да се търси "алтернативен кандидат, който може да изгради стабилно надпартийно мнозинство".

Паскал Канфен, втори в евролистата на партията на Макрон, заяви, че Вебер "днес е напълно дисквалифициран".

Лидерът на германския дясноцентристки Християндемократически съюз Анегрет Крамп-Каренбауер обаче каза, че евроизборите са засилили позициите на Вебер да претендира за поста.

Макрон е поканил испанския премиер и лидер на испанските социалисти Педро Санчес на вечеря в Елисейския дворец в понеделник, на която ще се обсъжда и тази тема. Във вторник Макрон предвижда обяд и с други европейски лидери в Брюксел, преди неформалната среща на върха същата вечер, информират от Елисейския дворец.

Партията на Макрон "Република, напред!" загуби с малко евроизборите във Франция, където победител е "Национален сбор" на Марин Льо Пен, но за пръв път влиза в ЕП и ще има над 20 евродепутати. Те ще се присъединят към групата на либералите (АЛДЕ), но се очаква да бъдат нейния челен фронт.

Вебер бе издигнат за шеф на ЕК от Европейската народна партия (ЕНП), която остава водеща сила в ЕП след евроизборите, но с по-малко евродепутати от преди, които заедно с ПЕС имаха мнозинство в Европарламента. Сега обаче ЕНП и ПЕС губят мнозинството си (според прогнозни резултатите ЕНП ще имат 182 места; ПЕС - 147), а либералите (АЛДЕ) се позиционират като трета политическа сила със 109 евродепутати, след като към тях се присъединяват евродепутатите на Макрон.

Очевидно либералите се възприемат като новата решаваща сила в ЕП, става ясно от разпространено в понеделник изявление, в което посочват, че "нито едно проевропейско мнозинство няма да е възможно без новата централна група на семейството на АЛДЕ".

Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат не се обвързва с водещите кандидати (т.нар. шпиц-кандидати) при определянето на следващия председател на Европейската комисия, се казва в изявлението.

"Ще сме изключително бдителни спрямо всеки опит за заобикаляне на необходимите преговори между демократично избраните участници, тъй като това би било изключително опасно за прозрачността и отчетността на европейския политически процес", предупреждават либералите.

Според тях "новият баланс на силите в ЕП" предполага кандидатът за председател на ЕК да може да изгради солидно мнозинство, надхвърлящо пределите на партийните линии.

Сайтът "Политико" отбелязва, че посланието на либералите е: не Вебер.

Групата заявява, че ще е отворена да разгледа всички кандидатури, които могат да обединят подкрепата на политическите семейства, които ще съставят бъдещото управляващо мнозинство. Това означава, че АЛДЕ иска да е част от това мнозинство и да има водеща роля при определянето на ключови постове като председателите на ЕК, ЕП, Европейската централна банка и др.

Заявените от групата "ключови политически теми" (борба срещу климатичните промени, миграцията, за честни данъци, защита, сигурност, просперитет) показват, че либералите се позиционират в центъра – и на политическия спектър, и на вниманието, отбелязва "Политико" и допълва, че това е смела позиция за третата политическа сила (при това на голяма дистанция от първите две) в ЕП.

АЛДЕ издигна за водещ кандидат за председател на ЕК Маргрете Вестагер, която сега е еврокомисар по конкуренцията.

В неделя вечерта социалистите не изразиха ясна подкрепа за назначаването на председател на ЕК, участвал задължително в предварителното състезание. На обратното мнение са Европейската народна партия и Зелените, според които ЕК трябва да бъде оглавена от някой от предварителните претенденти. Европейските консерватори и реформатори изразиха мнение, че ЕК трябва да бъде ръководена от някой с голям управленски опит. Предвижда се въпросът за избора на следващия председател на ЕК да бъде основен на извънредното заседание на Европейския съвет във вторник.


Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер подчерта след евроизборите в неделя, че нейната партия е подкрепила системата на "шпиц-кандидатите", при която водещият кандидат на спечелилата изборите политическа група става избор на ЕП за шеф на Еврокомисията. И ако резултатите потвърдят, че ЕНП е най-силната група в ЕП, това засилва кандидатурата на Манфред Вебер да оглави ЕК, каза Крамп-Каренбауер.

След обявяването на изборните резултати, обаче, канцлерът Ангела Меркел вече не е толкова ангажирана с кандидатурата на Вебер, отбелязва "Файненшъл таймс".

През последните седмици Макрон вече се срещна в Париж с холандския премиер Марк Рюте и с португалския дясноцентристки лидер Антонио Коща. В неделя вечерта той се обади на Меркел и предстои да се види във вторник с министър-председателите от групата на Вестагер – Полша, Унгария, Словакия и Чехия.

Италианският вицепремиер Матео Салвини, чиято популистка партия "Лига" спечели евровота в Италия с 34% от гласовете, каза, че оглежда висш пост за италианец в Европейската комисия.

"Ние (Италия) ще искаме еврокомисар по икономиката, не еврокомисар за философията: търговия, селско стопанство или конкуренция. И като Лига ние ще имаме допълнителен шанс да имаме допълнителен глас", каза Салвини.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа