Маневри между ГЕРБ и Атака доведоха до неочаквана предизборна ваканция на парламента

БСП и ДПС събраха подписи за свикването на извънредно пленарно заседание

Снимка: БГНЕС

Парламентът се разпусна в неочаквана, предизборна ваканция след поредица от маневри с удивителен синхрон между ГЕРБ и Атака. Народните представители ще почиват почти един месец - до 9 ноември. Първоначално ваканцията трябваше да е от 26 октомври, като това предложение за двуседмично разпускане бе съгласувано с партиите от мнозинството. След изненадващо предложение на депутата от "Атака" Николай Александров 93-ма от 134 присъстващи в залата депутати гласуваха "за".

Мнозинството в пленарната зала прие аргументите на националистите, че така няма да се използва парламентарната трибуна за агитация. БСП, които бяха “против“, обявиха, че започнат събиране на подписи за подновяване на работата на Народното събрание. И час по-късно заедно с ДПС внесоха такова предложение, което задължава председателят на парламента да свика народните представители на извънредно заседание.

Въпреки последвалите словесни сблъсъци в пленарна зала и извън нея между управляващи и опозиция подобно решение обслужва и ГЕРБ, и БСП. Хората на Борисов в последните 10 дни не успяват да съберат кворум за пленарни заседания, поради ангажиментите си в страната.

След като Първанов се отметна от първоначалното си съгласие да подкрепи вот на недоверие срещу кабинета, БСП пък остана в изключително неизгодната позиция да искат оставка на правителството само с ДПС.

Какво се случи

Заседанието на парламента започна с половин час по-късно, защото в 9 часа в залата се регистрираха едва 109 народни представители от необходимите 121. Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Димитър Главчев обяви следващия опит за преброяване за след 30 минути. Тогава 124 народни представители благоволиха да регистрират депутатските си карти в електронната система.

Веднага след регистрацията парламентаристите преминаха към първа точка от дневния си ред, която бе съгласуваната двуседмична ваканция.

Срещу почивката се обявиха от БСП. "Да останем на местата си и да изпълняваме задълженията си, за които сме избрани. Правите лоша услуга на Цецка Цачева, защото когато се върне ще ѝ е трудно да навакса със законодателната програма", заяви Жельо Бойчев. Думите му предизвикаха бурна реакция в залата.

Георг Георгиев от ГЕРБ поиска от председателстващия Димитър Главчев да не допуска предизборна агитация в парламента.

В резултат - депутатът от "Атака" Николай Александров предложи в проекта, вместо от 26-ти, да няма заседания от 12-ти ноември. Той каза, че всички депутати водят предизборна кампания, но е против да се харчат държавни пари, за да се прави кампания в парламента. Предложението му събра одобрението на 92-ма народни представители, а след прегласуването на още един - от 134 присъстващи в залата.

От БСП веднага излязоха с тълкувание на ситуацията. Според Корнелия Нинова управляващите се страхуват от вота на недоверие към кабинета, който БСП планираше да внесе преди президентските избори, и от викането в зала на енергийния министър Теменужка Петкова за АЕЦ "Белене". Нинова обърна внимание и че в комисиите вече се разглежда бюджетът за 2017 година. "В коя държава се случва това? Да се приема бюджет на тъмно? Те не се ли тревожат от народа си, че няма да работят, ще си лежат един месец и ще получават заплати", възмути се Нинова.

От ГЕРБ пък обвиниха БСП, че искат да ползват парламентарната трибуна за предизборна кампания и служебните коли на парламента за обиколки от страната, вместо да похарчат партийната си субсидия.

Ваканцията съгласувана ли е с Борисов?

След пререканията в пленарна зала, партиите продължиха с взаимните обвинения, но пред журналистите в парламента. Любопитен момент е, че депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Красимир Велчев се разминаха в обясненията дали "спонтанното предложение на Атака" е съгласувано с лидера на партията и премиер Бойко Борисов.

По думите на Караянчева, ваканцията е обсъдена с Борисов. Красимир Велчев обаче извади колежката си от неловката ситуацията, обяснявайки, че съгласуваната ваканция е само двуседмична, а за "спонтанната идея" примерът не е информиран.

Караянчева опроверга обвиненията на БСП, че управляващите се страхуват от вота. Според нея опозицията не може да събере изискуемите 48 подписа, за да го внесе. Караянчева се усъмни, че БСП ще събере същия брой подписи и за да свика извънредно заседание, тъй като днес се регистрирали едва 18 депутати от групата.

Кънев: Борисов да свика парламента или да подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов да си свика народните представители или лично той да поеме политическата отговорност, поиска пък лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той уточни, че под понасяне на политическа отговорност се разбира подаване на оставка.

Кънев определи решението за ваканцията на НС като "крайна политическа безотговорност" и обясни, че по конституция Министерският съвет има инициатива за свикване на извънредно заседание на парламента.

Радан Кънев и съпартийците му Атанас Атанасов и Борис Станимиров внесоха предложение за отпадане на ограничението за 35 секции в чужбина от Изборния кодекс, което според Кънев е можело да се разгледа с "едно бързо заседание в две четения" и всички български граждани във Великобритания да могат да гласуват за президент. Това няма как стане преди изборите без действащ парламент.

Няма да бъде разгледано и предложение на Кънев и депутатите му за намаляване на наказателната лихва при задължения, което би намалило и задълженията по казуса с АЕЦ "Белене" към Русия. Това според Реформаторите може да стане с предлаганите от тях промени в закона за задълженията и договорите, които предвиждат размерът на законовата лихва за просрочени задължения да бъде намалена до основния лихвен процент на БНБ плюс 4 процентни пункта за граждани и плюс 8 процентни пункта за търговски фирми.

Днес трябваше да се създаде и парламентарна комисия за АЕЦ "Белене".

Запитан дали едномесечната ваканция е била обсъждана на Председателски съвет на НС или е решена спонтанно, както твърдят от ГЕРБ, Кънев отговори: "В Народната милиция по-често е имало спонтанни решения, отколкото в ГЕРБ."

ДПС поиска НС да се събере, за да се саморазпусне, но после омекоти тона

ДПС поиска 43-ият парламент да се събере на извънредно заседание, но за да определи дата за предсрочни парламентарни избори и след това да се разпусне окончателно.

"Народното събрание е единственото място за политическите дебати. За ГЕРБ то е цирк, където те играят на криеница и все други са им виновни", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него така управляващите се криели от коментар за променящата се геополитическа обстановка и за протестите на миньорите в Бобовдол, а ситуацията в страната приличала на "необявено извънредно положение". По думите му ситуацията в ГЕРБ била "политически нокдаун", даже "цугцванг".

Карадайъ цитира свещените книги, в които пишело "вкупом съгрешиха и вкупом непотребни станаха". И заяви, че депутатите от ДПС биха се подписали в искането на БСП за насрочване на извънредно заседание на парламента, ако дневният ред е за окончателното му разпускане.

Малко по-късно те наистина се подписаха, но под съвсем различен текст. След преговори мимоходом лансираната от Карадайъ идея изчезна. Двете формации внесоха 51 подписа за свикване на извънредно заседание на парламента. Дневният ред, който предлагат, е отмяна на решението за предизборната ваканция, преразглеждане на търговското споразумение с Канада и парламентарен контрол.

По правилник ръководството на Народното събрание трябва да насрочи извънредно заседание в срок от 7 дни след внасянето на най-малко 48 депутатски подписа с искане за това. От БСП и ДПС настояват то да е в петък, за да има и парламентарен контрол. Ако заседанието бъде насрочено и не се събере кворум от 121 народни представители в залата за провеждането му, опозицията планира да събере нови подписи.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?