Маневрите с осигуровките – "куклен театър за бавноразвиващи се"

ДСБ няма да подкрепи увеличаването на осигурителната вноска преди ГЕРБ да представи стратегия за развитие на пенсионната система. Това заяви в понеделник Радан Кънев от националното ръководство на ДСБ.

Хроничното годишно недофинансиране за хората, които имат право да се пенсионират по-рано е много сериозен проблем, изтъкнаха от партията. Според данни на НОИ, цитирани от Кънев, става въпрос за недостиг от 400 млн. лв. всяка година. От по-високата вноска ще пострадат малките фирми и самоосигуряващите се, а не големите компании, добави Кънев.

По данни на управляващите само тази година в сивия сектор са отишли около 150 хиляди души, а по разчети на партията - повече от 200 хиляди.

От ДСБ ясно заявиха, че без сериозни стъпки и политически консенсус управляващите не могат да разчитат на тяхната подкрепа. Дебатът за вноските изглежда като дебат в аварийна ситуация, коментира заместник-председателят на партията Димитър Бъчваров.

ДСБ посочиха, че всичко, което в момента се случва в солидарните социални системи, ще предизвика хаос. Петър Москов дори го определи като "куклен театър за бавноразвиващи се".

Той заяви, че ГЕРБ се страхува от протести и затова води непоследователна политика в здравната и пенсионната система.

Ако под влиянието на протести, заплахи и искания ГЕРБ продължи да върви наляво с този документ - съсловното споразумение с Българския лекарски съюз, обрича всички на задълбочаване на хаоса, коментира още Москов.

Според него споразумението на правителството с лекарския съюз няма юридическа стойност, защото трябва да мине през парламента.

Никой няма право да отнема от системата на здравеопазването нашите пари от 1.4 млрд.лв. и да ги прехвърля към бюджета, добави Москов.

От партията заявиха още, че проверките с хеликоптерите на НАП показват до каква степен държавата е неадекватна по отношение на данъчната дисциплина. Нужни са данъчни регистри, от които да се вземе тази информация, а такива няма.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?