Манфред Вебер: Да спрем "китайския шопинг тур" на закъсали европейски фирми

Лидерът на ЕНП казва, че китайски инвеститори се опитват да придобият обезценени заради пандемията фирми

Манфред Вебер: Да спрем "китайския шопинг тур" на закъсали европейски фирми

Европейският съюз трябва наложи временна забрана на Китай за придобиването на компании, които са обезценени или имат проблеми в бизнеса заради коронавируса, заяви председателят на групата на Европейската народна партия в Европарламента Манфред Вебер. В интервю за вестник "Велт ам Зонтаг" той каза, че подкрепя въвеждането на подобно едногодишно ограничение, докато кризата отмине.

"Виждаме, че китайски компании, отчасти с помощта на държавно финансиране, все повече се опитват да изкупуват европейски фирми, които са евтини за придобиване или имат икономически трудности", коментира той.

По тази причина ЕС трябва да реагира координирано и да сложи край на "китайския шопинг тур", като наложи 12-месечен мораториум върху продажбата на европейски компании, докато приключи коронавирусната криза. 

"Трябва да се защитим", подчерта Вебер. Той допълни, че Китай е "стратегически конкурент на Европа с авторитарен модел на управление, който иска да увеличи мощта си и да измести Съединените щати като водеща сила".

Според него, Европа трябва да приема Китай сериозно и да покаже уважение към страната, но преди всичко трябва да остане бдителна.

Коментарът му идва в момента, когато Европейската комисия планира създаването на фонд, който може да придобие дялове в компании, които са от стратегическо значение за ЕС, отбелязва базираният в Брюксел сайт Политико.

От Брюксел вече казаха на правителствата на страните членки, че ЕС може да инжектира капитал и да предостави на финансово закъсалите компании заеми, които да бъдат изплащани след като е уреден целият корпоративен дълг.

В същото интервю Манфред Вебер казва, че след като планът на ЕС бъде задействан, ще са нужни стриктни одити за изразходването на средствата от страна на правителствата.

Планът ще предлага пари на правителства, изпитващи финансови трудности, чрез заеми и грантове, за да се подпомогнат закъсалите индустрии отново да заработят. Ще са нужни обаче проверки, за да не могат задлъжнелите страни да злоупотребяват с парите.

Вебер посочва, че държави като Италия или Испания не трябва да използват многомилиардната помощ от фонда за възстановяване, за да запълват дупки в бюджета си или да плащат пенсии. Нуждаем се от стриктен контрол, който да гарантира, че парите се използват правилно, допълва той.

Тези проверки трябва да се правят от Европейския парламент, Европейската сметна палата и Европейската комисия, вместо да се доверяваме на националните лидери, казва още Вебер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес