Манфред Вебер е новият председател на Групата на ЕНП

Групата на ЕНП в ЕП избра германския евродепут Манфред Вебер за свой председател, съобщи пресслужбата на ГЕРБ/ЕНП.

 

Той заема овакантения пост от досегашния председател Жозеф Дол, който не се кандидатира за нов мандат. Вебер беше избран със 190 гласа от 192 гласували. Така Групата на ЕНП стана първата от всички политически групи в новия мандат на Европарламента, която се конституира след европейските избори през май.

 

"Групата на ЕНП като най-голяма политическа сила в ЕП отново получи доверието на европейските избиратели, представлявайки политическия център в новия парламент. Като водеща политическа група в ЕП избирателите ни дадоха мандат и ни възложиха да се заемем с важните предизвикателства, пред които е изправена Европа. Те включват приноса на ЕС за създаването на правилни условия за икономически растеж и нови работни места, по-специално за младите, както и да продължим нашата дейност за стабилизиране на финансовите пазари", заяви Вебер.

 

Той посочи още, че Европарламентът като единствената директно избрана европейска институция трябва да има също така водеща роля в засилване доверието към Европейския съюз.

 

"За да подобрим прозрачността в процеса на вземане на решения, ние се нуждаем от ясно дефинирани отговорности. Европейските граждани трябва да знаят кой за какво е отговорен, което включва обвързващи ангажименти и политически цели".


Манфред Вебер е роден през 1972 г. в Долна Бавария, Германия и е инженер по образование. Той е избран за първи път в Европейския парламент през 2004 година. Между 2006 г. и 2009 г., координира дейностите на Групата на ЕНП в Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

 

През 2009 г. е избран за заместник-председател на Групата на ЕНП.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа