Манфред Вебер: Европарламентът трябва да избере само една централа

Манфред Вебер: Европарламентът трябва да избере само една централа

Европейският парламент трябва да избере една от сегашните си две централи в Брюксел и Страсбург, каза германският консерватор Манфред Вебер, който е водещ кандидат за следващ председател на Европейската комисия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В интервю за германската медийна група "Функе" Вебер отново подхвана водения отдавна дебат за мястото на Европейския парламент, който заседава повечето време в Брюксел, но на месечни пленарни сесии отива в Страсбург.

Вебер заяви, че разбира защо високите разходи по поддържане на две централи дразнят много хора.

"Европейският парламент трябва да има правото да вземе независимо решение как да организира работата си и къде да е централата му - в Страсбург или Брюксел", каза кандидатът на десноцентристката Европейска народна партия.

Официалната централа на Европейския парламент е в Страсбург, но комисиите заседават в Брюксел, а секретариатът е в Люксембург. Споразумението за работата на парламента е подписано през 1997 г. и за да с промени, е нужно съгласието на всички национални парламенти на страните членки.

В изследване от 2013 г. се казва, че ако Европейският парламент остане само в Брюксел, ще се спестяват по 103 милиона евро годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа