Манфред Вебер не иска Фараж в ЕС

Найджъл Фараж

Европейците не искат британците да гласуват на евроизборите, отчасти защото Найджъл Фараж и други британски евроскептици ще разрушат Европейския съюз, каза водещият десноцентристки кандидат на евровота Манфред Вебер, цитиран от Ройтерс в петък.

След като британската премиерка Тереза Мей се договори с европейските лидери Великобритания да участва в евроизборите, ако не напусне ЕС преди евровота на 23-26 май, в интервю за Ройтерс Вебер, представляващ Европейската народна партия (ЕНП), каза че срещата на върха е дала необходимата яснота за Брекзит.

Лидерите втвърдиха позицията си, че Великобритания трябва да напусне ЕС преди евроизборите, за да не накърни легитимността на европейския законодателен орган.

Вебер, който оглавява групата на ЕНП в Европейския парламент и е един от кандидатите за приемник на сегашния председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, е разтревожен, че ако Лондон приеме предложението на европейските лидери за преразглеждане на плановете си за Брекзит, остане до догодина и участва в евроизборите, това ще създаде проблеми.

Според Вебер, ако Обединеното кралство участва в изборите за Европейски парламент, може да се стигне до голям успех за антисистемните партии във Велбикобритания, Фараж да вкара в следващия ЕП много депутати и това да създаде много големи проблеми за всички.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?