Манфред Вебер обяви официално кандидатурата си за председател на ЕК

Манфред Вебер

Председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер обяви в сряда официално готовността си да се състезава за ръководител на Европейската комисия.

Желая да бъда следващият председател на ЕК, заяви той на пресконференция, цитиран от БТА. Вебер съобщи, че вчера е бил подкрепен от водещата германска партия Християндемократически съюз /Християнсоциален съюз. Днес той е получил подкрепа и на първото за сезона заседание на групата на ЕНП в ЕП.

Започваме подготовката за изборите за ЕП догодина. Имах много разговори в последните седмици, питах се дали мога да поема предизвикателството. Да, готов съм. Вярвам, че мога да доведа до ново начало, а може би и нова ера за Европа. Не можем да продължаваме, както досега. Хората може би искат по-амбициозна Европа. На първо място трябва да останем заедно, не може да допускаме толкова много разцепления. Няма източна и западна, северна и южна, богата и бедна Европа. Заедно сме силни, иначе нямаме шанс в съвременния свят, коментира Вебер.

По неговите думи Европа е на повратна точка и бъдещето ще бъде решено от хората през май догодина. Като предизвикателства той посочи радикалните организации, антиевропейците, враговете на сътрудничеството, а също цифровизацията, демографските процеси, миграцията. Трябва да защитим ценностите си и начина си на живот. Европа има нужда от нов план, добави Вебер.

За мен отборът е на първо място - ще слушам, ще търся възможности за отстъпки. Имаме нужда от нови идеи за ЕС, засега той изглежда на хората като твърде бюрократична и елитарна структура. Виждам се на първо място като представител на хората - избран съм и съм горд, че съм парламентарист. Искам да възобновя връзката между ЕС и хората, заяви Вебер.

Председателят на ЕК ще бъде избиран от Европейския съвет и от ЕП на основата на резултатите от изборите за евродепутати догодина. На 17 октомври изтича срокът за писмените заявки до ЕНП с други излъчени за вътрешнопартийната надпревара. На 8 ноември ЕНП с гласуване ще определи окончателния си състезател в съревнованието.

В следващите седмици се очаква останалите политически групи в ЕП да започнат процеса по излъчването на водещи кандидати за председател на ЕК. Такива кандидати бяха излъчени за пръв път на изборите за ЕП през 2015 г. и тогава най-голяма подкрепа събра Жан-Клод Юнкер (ЕНП). Юнкер вече обяви, че не желае да води комисията за втори мандат.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа