Мангъров: Около Нова година ще утихнат нещата

Бъдете спокойни, облечете пижамката, пийте вода и чакайте да мине, съветва инфекционистът

Снимка: БГНЕС

С този темп на заразяване, би трябвало към Нова година и малко след това нещата да са затихнали, коментира доц. Атанас Мангъров пред "Фрог нюз". Той говори за първи път след назначаването си шеф на Covid-отделението в Инфекциозна болница, което бе подложено на множество критики от привържениците на налагането на по-строги мерки за ограничаването на епидемията.

По-късно пред бТВ той препоръча на заболелите от коронавирус да са спокойни и да приемат, че две седмици ще са болни. "Covid-19 се лекува, както се лекува счупен крак – седиш в гипс и чакаш да ти мине, много просто. Такъв човек трябва да си стои вкъщи, на максимално щадящ режим – да си сложи пижамката, да си легне в леглото, да е в състояние на максимален покой", допълни той.

По думите му, ако бронхопневмонията е вирусна, на човека могат да му се дават един или два антибиотика, но те няма да повлияят тези белодробни изменения.

"Евентуално, ако се добави вторична бактериална инфекция, но това става доста по-напред в хода на заболяването, може да се наложи антибиотик, но тези вирусни промени, които се наблюдават, не са чувствителни на лечение с антибиотик, независимо какво си мислим", коментира доц. Мангъров.

"Трябва много добре да кажем на хората, че за момента няма дефинитивно лечение на Covid. Не може да се очаква, че човек, като влезе в болница, там ще му се даде нещо и на него ще му мине, както става, когато има бактериален менингит, или някаква друга белодробна бактериална инфекция", допълва той.

Според него "има смисъл да се влезе в болница само тогава, когато може да се направи нещо, а това, което може да се направи, е да се дава кислород". "Всичките тези – Ремдисивир, плазми, да, добре, хубаво е, но няма категорични показания, че като дадеш на някой това и на него ще му мине", отбеляза Мангъров пред бТВ

"Има технологично време, което трябва да мине и евентуално през това време болният да бъде държан жив и да се чувства в задоволително състояние, да се рехидратира. Значителна част от тези, които идват в болницата, идват сухи като стафиди, защото не са пили достатъчно течности. Затова на хората, които са положителни и имат симптоми, не трябва още от самото начало да се дава някакъв антибиотик, обикновено този прословут азитромицин, защото от него няма никаква полза. На тях трябва да се каже, че трябва да си останат вкъщи", препоръча той.

"Има и нещо хубаво при нас - не се приложиха най-рестриктивните мерки, което е добре. Така действаха в няколко държави, които мислеха планово", каза Мангъров в интервютото си за Фрог.нюз.

По повод решението да оглави отделението, той казва, че има риск да му се прехвърли отговорността, ако ситуацията с вируса се усложни.

"Да, може и така да стане. Но нали знаете за Д'Артанян в "Тримата мускетари"- той се страхуваше, но беше храбър и вървеше напред", коментира инфекционистът.

Той обяснява, че от доста време е искал да започне работа на първа линия срещу коронавируса, защото виждал, че "има новобранци, които се оплитат", а има и "много безсмислени неща, наложени от здравната каса".

"Става дума за едни безсмислени изследвания, за едни писаници, които трудно ще се променят. Както знаете НЗОК е една бюрократична структура, но каквото мога ще направя. В някаква степен трябва да се облекчи лечението. Работещите там живеят трудно. Нещата могат да се правят по много по-лесен начин", каза Мангъров.

Той обясни, че вече е минал на визитация и обяснява, че половината от 80-те пациенти с вируса в неговата болница могат да се лекуват вкъщи. Според него не е добро решение да се разширява зоната за лечение на Covid-19 в болницата.

"Това не е особено опасна инфекция. Сега зная, че ще ми скочат и ще кажат: "Виж колко хора ще се заразят, ще умрат". Добре, но по този начин не може да се работи. Така или иначе, колкото и да се мъчим, не можем с тези мерки-затваряне, изолация, да ограничим инфекция, която се предава по въздушно-капков път. Виждате, че не се получава. Шефът на БЛС каза, че обществото се е провалило, защото не спазва мерките. Но в другите страни да не би да са по-различни от нас?! И там е така. Тук би трябвало да се действа като през 2009-2010 година, когато беше епидемията от свинския грип. Той бе нова инфекция, много хора се заразиха и много хора загинаха. Но нищо такова, като сега, не се случи", каза Мангъров.

Той казва, че вижда уплашени до смърт хора.

"Ти казваш на пациента, че му няма нищо, но той умира от страх. Не можеш да го изпишеш. Най-лошото е, че и лекарите са на същия хал. Има много лекари, които се страхуват. И как няма да е така, като се съобщават само лошите новини. Лекарите трябва сами да се пазят. Не е редно да се вини обществото", допълни лекарят.

В разговора с Мангъров присъства и следният любопитен въпрос: "Докато говорихме, ви чух да кашляте. Да не би и вие да сте пипнали заразата?

Мангъров отговаря: "Какво като кашлям? И на мен няма да ми се размине. Спомням си през 2009 година, когато бе епидемията от свински грип, първият случай бе с пациент в правителствена болница. Отидох там, за да консултирам и какво мислите видях. Всички бяха забулени. Бях без нищо и не се заразих. Много по-късно прекарах свинския грип", обяснява той.

Споделяне

Още от България