Манила отказа да се изтегли преждевременно от Ирак

В неделя правителството на Филипините потвърди отказа си да изтегли преждевременно от Ирак своя хуманитарен контингент, което бе поставено като условие от похитителите на техния гражданин Анхело де ла Крус. В същото време АФП предаде, че терористите са удължили с 9 дни дадения по-рано 24-часов ултиматум, в който те поискаха решение от Манила да се изтегли от Ирак до 20 юли и заплашиха, че в противен случай ще обезглавят заложника.

След извънредно заседание на филипинското правителство външният министър Делиа Алберт заяви, че страната "потвърждава своето намерение да изтегли своя хуманитарен контингент на 20 август, както е планирано", предаде АФП. "Съгласно поетите ангажименти от наша страна пред иракския народ, ние ще изтеглим контингента си според предвидения график - на 20 август", заяви външният министър.

46-годишният шофьор на камион Анхело де ла Крус беше отвлечен тази седмица в района на иракския град Фалуджа. На 10 юли, чрез излъчен по "Ал Джазира" видеозапис той отправи за последно призив към филипинското правителство да изтегли по-рано от Ирак контингента си от страната.

Също в неделя АФП предаде, че похитителите на египетския шофьор, отвлечен в Ирак, са поискали откуп от 1 млн.долара за неговото освобождаване, но саудитската компания, за която той работи, е предложила 15 000 долара. Посредник, говорещ от името на похитителите, отначало е отхвърлил предложението, но след това е казал, че ще го предаде и ще върне отговор, съобщи шефът на компанията "Ал Джари" Сузам ал Кахтани. Той каза, че е осъществил контакт с посредника рано сутринта в неделя. По думите му, похитителите на Сайет ал Гарбауи няма да го наранят, защото той е мюсюлманин и няма нищо общо с американските сили в Ирак.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?