Манията на Тръмп да къса документи е кошмар за архиварите на Белия дом

Манията на Тръмп да къса документи е кошмар за архиварите на Белия дом

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има навика да къса документите, които току-що е прочел, което принуждава архиварите на Белия дом да ги лепят, като понякога събират парчета, които са колкото конфети, съобщи американският информационен сайт "Политико", цитиран от Франс прес.


"Това е най-щурото нещо, което съм виждал. Късаше документите на малки парченца", разказва Соломон Ларти, бивш служител на Белия дом, който е бил натоварен с архивирането на документите в първите пет месеца от управлението на Тръмп.


По закон всеки прочетен от президента на САЩ документ - писма, имейли, справки - трябва да се съхрани и изпрати в Националния архив. В статията на "Политико" не се твърди, че милиардерът прави това, за да унищожи неудобни документи, а по-скоро че това е стар навик на бизнесмена, негова си "система за архивиране".


Привичката на Доналд Тръмп да къса току-що прочетени документи, "понякога само на две, но друг път на толкова малки парченца, че приличаха на конфети", е затруднила чувствително работата на архиварите с влизането му в Белия дом през януари 2017 г.


Според уволнения през март т. г. Соломон Ларти служители на Белия дом е трябвало да събират парчета документи в Овалния кабинет и в личния апартамент на президента и да ги носят на архиварите "като пъзел" за възстановяване. Целият отдел по архивите е трябвало да лепи документите с тиксо, обясни той за "Политико".


Сред документите, които Ларти е възстановил, са били статии от вестници с бележки от Тръмп, покани и писма от конгресмени.


Друг бивш служител на отдела за архиви в Белия дом, уволненият през април Реджиналд Йънг, каза, че досега не е виждал такова нещо за 20 години работа.


"Погледнах началника на отдела и го попитах дали говори сериозно. Плащат ни над 60 000 долара годишно, имахме далеч по-важни неща за вършене. Имах чувството, че върша възможно най-неблагодарната работа, ако не се брои опразването на кошчетата", заяви той пред "Политико".

Споделяне

Още от Свят