За няколко месеца по-малко

Манията предсрочно откриване няма да подмине и отсечката от “Хемус” до София

Премиерът: Бавим се с един участък, защото там гнездят пилци

Манията за предсрочно откриване на инфраструктурни обекти от премиера Бойко Борисов не подмина и отсечката от магистрала “Хемус” от гара Яна до софийския околовръстен път, чието изграждане ще изведе автомобилния трафик от Горни и Долни Богров. Вместо през септември 2013 г., както е по договор, премиерът настоя пред изпълнителя обединение “Хемус А2” участъкът да е готов през май догодина.

Шефът на водещата в обединението фирма “Трейс Груп Холд” Николай Михайлов отговори лаконично, че ще се прегледат графиците и ако нищо не пречи на работата, обектът ще е готов “през лятото на следващата година”. По-рано пред журналисти за по-реалистичен срок бе посочен юли 2013 г.

По време на инспекцията на участъка близо до стария път към Богров Борисов обясни:

“Сега в този район не строим, защото в горичката гнездят пилци, има няколко щъркела в далечината, на които другият трафик не пречи, разбира се, но това щеше да им пречи. Ние, за да сме коректни с всички еколози и всички, които имат някакви претенции, до юни, докато излязат всички щъркелчета и започваме и този участък. А другите в трафика да карат по-тихо, за да не пречат на пиленцата".

Изграждането на отсечката с дължина 8.46 км е финансирано по програма "Транспорт", като стойността на договора за строителство е 38.3 млн. лева с ДДС.

Оскъпяване с 1.4 млн. лева “заради Тройната коалиция”

Премиерът не си спести и дежурните упреци към “предишните”. “Предишното правителство е дало на концесия находище за добив на чакъл в рамките на магистралата”, каза Борисов като уточни, че трасето е било ясно от преди това. В момента на мястото на кариерата се е образувало езеро, което ще трябва да се запълни. Това оскъпява магистралата с около 1.4 млн.лева, но сумата е включена в договора с изпълнителя, обясни премиерът.

 

Сега се налага да се пълнят “дупки, ями, езера, гьолове”, за да може да продължи работата, каза Борисов. “Става въпрос за 70 хиляди кубически метра, това са пак пари на данъкоплатеца. Това сме заварили, преодолели сме го, ако е живот и здраве, догодина по това време ще може да мине този убийствен трафик, който е сега през Богров. А и там, където се влива и подбалканската линия, е ужас. Така че хората, които минават оттук, да знаят, че от догодина за 2-3 минути ще минават по тази магистрала”, обясни Борисов.


Строителите на “Тракия” “издебнали” контрола и положили лош асфалт

Строителят на лот 3 на магистрала "Тракия" (Нова Загора – Ямбол) ще полага отново за своя сметка асфалт върху 1 км участък от трасето, заради това че в състава на пътното покритие половината от добавките са спестени, разкри още премиерът. Отсечката се изгражда от гръцката “Актор”, която трябваше да преправя за своя сметка и пътния възел на Нова Загора заради лошо изпълнение.

“В събота и неделя ни издебнаха и положиха около един километър асфалт на "Тракия", като бяха спестили половината от рецептата за асфалта”, каза премиерът.

Лошото качество на пътната настилка е установено от експерти на лабораторията на пътната агенция, които контролират този участък. “Веднъж ги хванахме, че положиха лошо асфалт на кръговото движение – преправиха го, сега втори път по този начин полагат асфалт”, отбеляза премиерът.

Ако има трети път, по думите на Борисов ще бъде поставено под въпрос участието на компанията за следващи лотове. Премиерът не обясни как ще се случи това при положение, че в момента няма законен механизъм да се ограничи достъпа на кандидати за обществени поръчки, ако отговарят на условията на възложителя.

Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров обясни, че вината за некачествения асфалт най-вероятно е на някой от многобройните подизпълнители, с които гърците работят у нас.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?