Манолова е недоволна от финансирането на личната помощ и ще сезира КС

Протестиращите майки ще търсят отговорност от премиера и ще продължат с протестите

Манолова е недоволна от финансирането на личната помощ и ще сезира КС

Законопроектът за личната помощ на омбудсмана Мая Манолова провокира нов конфликт при обсъждането му на второ четене от парламентарната социална комисия във вторник.

Според Манолова осигурените 70 милиона лева за лична помощ за хората с увреждания в бюджета на социалното министерство няма да са достатъчни и помощта отново ще бъде лимитирана, което обезсмисля въвеждането на индивидуалната оценка на потребностите за всеки човек.

Манолова заплаши да сезира Конституционния съд, ако законът бъде приет окончателно в този си вид.

Социалният министър Бисер Петков обясни, че в държавния бюджет за лична помощ са предвидени 71.5 млн. лева. Отделно ще се приспаднат средства от семейните помощи, както и от добавката за чужда помощ за хората, които отказват да я получават за сметка на ползването на лична помощ.

За децата с най-тежките увреждания, които имат право на месечна помощ от 930 лева и използват асистент по новия закон за личната помощ, ще се приспадат по 380 лева месечно в полза на общината-доставчик на услугата, независимо от броя на определените часове за лична помощ.

"Според предложенията на социалния министър реално личната помощ ще се финансира от парите на хората с увреждания, на тези с най-тежки увреждания. Финансовият не дава и стотинка допълнително, а социалният смята да обезпечи пари за закона като отнеме от парите на хората, които се дават за социално подпомагане и чужда помощ", коментира Манолова.

За 2019 година бяха отпуснати допълнително 150 милиона лева за хората с увреждания, но повечето пари отиват за обезпечаване на Закона за хората с увреждания и по-високата финансова подкрепа по него. 

Омбудсманът възрази остро срещу това, че размерът на средствата за лична помощ ще се определят със Закона за държавния бюджет за съответната година.

“Това е първият закон, в който се лимитират средства и отсега се знае, че тъй като ще продължат да действат програмите на социалното министерство, до 1 септември парите ще свършат“, каза Манолова.

Тя допълни, че отказва да носи отговорност срещу това посегателство върху хората с увреждания.

Представители на протестиращите майки на деца с увреждания посочиха, че ще търсят отговорност от премиера и ще продължат с протестите. 

Възнагражденията на личните асистенти, които ще бъдат наемани по Закона за личната помощ ще бъдат в размер на минималната работна заплата за страната при 8 часов работен ден.

От 1 септември догодина личните асистенти ще получават възнаграждения по този закон, а дотогава ще им бъде плащано по настоящите асистентски програми. 

Споделяне

Още по темата

Още от България