Манолова: Европейският комфорт на Борисов приключи

Манолова: Европейският комфорт на Борисов приключи

"Европейският комфорт на Борисов приключи. Всички са наясно с шкафчетата, кюлчетата, къщата в Барселона, мачкането на медии, тоталната безконтролност на главния прокурор. Европа най-накрая си отвори очите за българските институции, българското правителство и българския премиер", каза лидер на гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова пред 7/8 ТВ.

Според нея е позорно поведението на българските институции, които избягали от закритото заседание на мониторинговата група за върховенството на закона в Европейския парламент, на което трябваше да бъдат изслушани.

"Най-важната последица от това изслушване е свързана с Европейската прокуратура, на която разчитаме да се намеси за това как се крадат европейски пари в България. До 50% стигат кражбите на европейски пари. От 14 млрд. евро 7 млрд. отиват в джобовете на приятелския кръг и лично на премиера Борисов", каза Манолова.

Според манолова след оставката на председателя на ЦИК Стефка Стоева, спешно трябва да има други две оставки – на вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за машинното гласуване и на шефа на "Информационно обслужване" Михаил Константинов.

"Томислав Дончев за седем месеца не е свършил работа за една стотинка за осигуряване на машинно гласуване. Не трябва да допускаме следващите парламентарни избори да се превърнат в София 2 – с 900 преправени протоколи, неправомерно дописвани хора под черта, измислени граждани на държави-членки на Европейския съюз, 100 000 души разлика в избирателните списъци между двата тура", каза още тя.

По думите ѝ докато "хората крещят "мутри вън", мутрите са се събрали да пишат конституция".

"Този проект, този пасквил, трябва да отиде в кошчето, а не в пленарна зала. Това е юридическо дъно. Борисов се опитва да отложи политическата си смърт с промени в конституцията и Велико Народно събрание. Борисов и приятелският му кръг организират атентат срещу българския народ, като ангажират следващо Велико Народно събрание с писането на конституция, на която той е задал параметрите. Никой честен и почтен човек не иска да седне и да обсъжда този проект на Конституция с Борисов", допълни тя.

Манолова подчерта, че досега конституцията даваше възможност на омбудсмана да се застъпва за правата на гражданите, но с предложения проект от ГЕРБ омбудсманът се превръща в наблюдател. "Ако досега омбудсманът имаше право да защитава гражданите от всякакви субекти – държавна и местна администрация, фирми, банки, застрахователи, бързи кредити, сега тези правомощия ги няма. Това е тежък лобизъм и потвърждение, че Конституцията е писана от приятелския кръг", обясни бившият омбудсман.

Тя определи хаосът с връщането на пари от сметките за парно като "гавра с гражданите и откровена кражба от джобовете на столичани". "В основата на това е Борисов, който през март обеща над 40 % намаление на природния газ и връщане на пари на клиентите. После цената на природния газ бе намалена с 53 %, а на хората казаха, че ще върнат 11 %. Тези проценти минус се превърнаха в десетки проценти плюс. Пред сградата на Топлофикация София има майки с деца и възрастни хора на слънце и няма човек, на който да са върнали и един лев. На сайта на Топлофикация има информация само за гражданите, които имат да доплащат, без основание за доплащането. Тези, които имат да получават, не са обявени на сайта", каза Манолова.

Тя призова всички граждани, които не искат този мутренски модел на управление, да се включат в обявения масов протест на 2 септември пред Народното събрание. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?