Манолова готова да изгони Хаджигенов, той обяви края на "Изправи се! Мутри вън"

Адвокатът водил неофициални разговори с "Има такъв народ"

Манолова готова да изгони Хаджигенов, той обяви края на "Изправи се! Мутри вън"

Признаците на разнобой в коалицията "Изправи се! Мутри вън!" излязоха наяве още преди формирането на парламента и то по ключовия въпрос за подкрепа на бъдещо правителство. Адв. Николай Хаджигенов, който ще е депутат от "Изправи се!" скандализира колегите си с изявление, че трябва да се направят всякакви компромиси, включително с БСП и ако трябва – с ДПС, за да се приключи с ГЕРБ. Пред БНТ той поясни, че предсрочните избори не са вариант, защото може да върнат в парламента "патриотите" и да вкарат партията на Васил Божков, без каквито и да е гаранции, че ГЕРБ няма да възкръсне.

"Харесва ли ни или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо", коментира в четвъртък сутринта пред БНТ адв Хаджигенов от бившето "Отровно трио" .

Готови сме да направим "всичко, за да приключим ГЕРБ", поясни той.

Няколко часа по-късно лидерът на обединението Мая Манолова го опроверга на нарочна пресконференция.

"Изразеното от господин Хаджигенов мнение тази сутрин е негово лично и по никакъв начин не ангажира коалицията "Изправи се! Мутри вън". Нееднократно в предизборната кампания сме заявили ясно, че нито ще даваме подкрепа, нито ще търсим подкрепа от ГЕРБ и ДПС. В разговори и пазарлъци с партиите на статуквото не влизаме. С ГЕРБ, с ДПС и с БСП в пазарлъци за правителство не влизаме", каза Манолова.

След изборите на 4 април, които отново отредиха първото място на ГЕРБ, но без възможност да задържи властта, новият парламент изглежда в задънена улица да излъчи ново правителство заради заявката на трите "протестни" формации – "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън" да не влизат в коалиция с партиите от досегашния парламент ГЕРБ, БСП и ДПС. В същото време трите "протестни" формации нямат мнозинство за правителство, освен ако Слави Трифонов не приеме предложените му от Бойко Борисов 10 или повече "дежурни депутати".

БСП, която остана трета политическа сила, изрази готовност да подкрепи кабинет на Слави Трифонов в името на свалянето на ГЕРБ от властта, но това бе отхвърлено от "Има такъв народ" и "Демократична България".

Сега се оказва, че "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ) е на същата позиция, но остава неясно дали депутати от групата няма да се отклонят от политическия курс на Манолова при гласуването на определени решения.

Адв. Хаджигенов отиде още по-далеч в плановете си за "приключване с ГЕРБ", които, както се оказа, не изключват и ДПС – партията, обвинявана от протестите като задкулисен кукловод на ГЕРБ.

Запитан дали "Изправи се!" биха взели и гласовете на ДПС, Хаджигенов каза пред БНТ: "Как няма да ги вземем - парламентарна република. Трябва да оставим емоцията настрани".

Хаджигенов допълни, че не би спрял и подкрепа от ГЕРБ и това ще помогне за "ликвидирането" на партията.

Именно думите му за ДПС станаха повод за извънредния брифинг на Мая Манолова и Татяна Дончева от ИСМВ.

Манолова каза, че предстои парламентарната група на ИМВ да си избере ръководство и говорители, които ще изразяват мнението на парламентарната група.

Кой кого ще гони и има ли въобще коалиция?

По-рано Хаджигенов обяви, че ИСМВ е готова да "плати цената" и "ако трябва някой от нас да пострада, т.е да бъде министър, ние ще дадем такъв човек, ще го пожертваме". Добави, че ако се наложи и той би се "пожертвал" и би станал министър на "каквото се налага, но естествено в моите компетентности".

На това Мая Манолова отговори: "Всъщност не е задължително господин Хаджигенов да е част от тази парламентарна група. Особено ако смята да става министър с подкрепата на ГЕРБ и на ДПС".

Тя добави, че всеки от ИСМВ, който си позволи да влиза в договорки за постове, ще бъде изгонен от парламентарната група.

Последва и отговор от Хаджигенов. "За тази коалиция ("Изправи се! Мутри вън" - бел. ред.) винаги съм говорил с горчивина, защото това беше нещо, което трябваше да направим. Това беше също вид жертва. Направихме го, но двете госпожи (Мая Манолова и Татяна Дончева - бел. ред.) допускат една дребна грешка - коалицията ни приключи на четвърти април. Тя беше създадена с цел изборите, а те минаха", каза той пред "Актуално".

Пред "Фокус" пък Хаджигенов обяви, че "Манолова и Дончева очевидно не са нито гледали, нито чули, нито разбрали, както обикновено":

"Те говорят едно, а правят друго. Иначе казано – заради някакви техни мнения, те са готови да излъжат избирателите, казвайки им, че можем да не вземем гласовете на ДПС. Аз, ако съм на ДПС и ГЕРБ, бих подкрепил всяко едно правителство на малцинството. Искам да видя как Манолова или Дончева или който и да било, няма да им вземе гласовете. Това в правния мир изобщо не е възможно. На вратата на Народното събрание няма да пуснат депутатите на ГЕРБ и ДПС? Това е смешно".

Пред БНР пък каза, че без представителите на частта "Мутри вън", вероятно визирайки хората около "Отровното трио", до съставянето на обща парламентарна група с „Изправи се.БГ“ може и да не се стигне:

"Единствената възможност е без нас да няма парламентарна група "Изправи се! Мутри вън!". И ще има отделни депутати - Манолова, Дончева, Хаджигенов и така нататък".

Хаджигенов потвърди, че е провел неофициални разговори с ръководството на партия "Има такъв народ". "Звъннах, изпратих съобщение и с г-н Бабикян бяхме в офиса на "Има такъв народ". Защото ние нямаме време", каза още той.

Бързи нови избори могат да върнат "наци партиите"

По-рано Николай Хаджигенов се обяви против варианта веднага да се върви към нови избори.

"Сякаш изборите са вълшебна пръчица, с която всичко ще се реши: Бойко ще изчезне, ще оправим държавата на другия ден след изборите и всичко ще мине. Това е едната страна на въпроса. Но от друга - за първи път от 15 години в парламента няма наци партии. Искаме ли отново "Обединени патриоти" в парламента, защото това е възможност при нови избори? Искаме ли Васил Божков? Аз не казвам да влизат или не, това го казва избирателят. Но в този момент, когато ГЕРБ и Бойко Борисов се гърчат, т.е. отрязали сме две от трите глави, но една глава стои. Ако сега направим избори, каква е вероятността той да извади още един златен пръст - доста сериозна", предупреди Хаджигенов.

Той коментира, че е проследил платформата "Ти броиш" на "Демократична България" и за негова изненада резултатите съвпадат почти до втория знак с резултатите от ЦИК, защото е очаквал да има доста машинации на ЦИК. Но се е изненадал приятно. Според него сме имали относително честни избори.

Първо да променим Изборния кодекс, а после може нови избори

"На този етап имаме един приемлив резултат, относително доста честен. Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство, да опитаме да довършим ламята. Това правителство може да има много кратък живот, за този кратък живот обаче ние трябва да променим Изборния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл - електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата", обобщи Хаджигенов.

По думите му, ако сега бъде съставено правителство, е възможно да има избори 2 в 1 през септември, но е важно те да бъдат проведени при други условия.

"Възможно е да има две в едно избори през септември, възможно е да има и предсрочни избори според него, но вероятно това правителство ще оцелее поне три месеца", каза той.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?